16 Ocak 2018 Salı

KARLI VE BUZLU ZEMİNLERDE SAKATLIK GELİRSE, NE YAPILIR?










Bu tür hava şartlarında sakatlık en-iyi profesyonellerin de başına gelmektedir. Genelde ayak kaymanın sonucu bilek eklemi zarar görmektedir. Bu bölgede 3 tür sakatlık vuku bulmaktadır: çıkık ve çekmeler, kısmen veya tam bağı zedelemeleri, kemik kırıklar ve çatlaklar.

Buz üzerinde koşarken, bacak dönmesi zor bir şey değildir. Kaygan zeminden dolayı, bacaklar genelde içeriye doğru kaymakta, bilek bölgesi ise, vücudun tüm ağırlığını taşımak zorunda kalmaktadır. Üstelik kendisine göre ters ve tehlikeli açıda...Neticede, bağlarda fazla gerilimden dolayı, çekme, kopma, çıkık ve kemik zedemelere davetiye çıkarılmaktadır.




Burkulma belirtileri ağrı ile birlikte şişmedir. Ayağı kalkma ve ona basarken bile ağrı ve rahatsızlık hissedilir. Antrenman derhal sona ermeli, ayak bilek bölgesi lastikli bantla, fazla sıkmadan bloke edilmelidir. Daha hafif vakalarda, bandajdan sonra neredeyse ağrılar kaybolmaktadır, ama yine de evin yolu tutulmalıdır. Evde ilk iş buz uygulamasıdır. Buz şişkinliği ve kanamayı durdurur, rahatlatır. 3. güne kadar ilerleme yoksa, ‘’merhaba Doktor!’’denilmelidir. Antrenmanlara gelince, tam tedavi bitmeden, vücudun sadece üst tarafını çalıştırmaya müsaade vardır.


Bağların tam veya kısmi yırtılma belirtileri, ayak dönerken tıklama, zedelenen yerinde morluk gözükmektedir. Koşucu her basışta, özellikle ani dönüş ve engebeli parkurlarda şiddetli ağrı hissetmektedir. Yanında tıbbi araç ve gereçler yardıma yetişirken, grup halde koşulduğunda, koşu arkadaşların yardımı ile, sıcak yere ulaştırılır, mümkün ise Acil servise götürülürse, tedaviye hemen başlama fırsatı bulunur. Hasarlı ayak üzerine basmaktan kaçınmalı, doktorsuz bantlamaktan uzak durulmalı. İlk teşhisi doktor vermeli, tedaviyi onlar belirlemelidir. Yaklaşık 1 ay süren tedavi süresince koşmayı unutmalı, yüzme, fitnes gibi, bölgeyi kapsamayan aktivitelere iştirak edilmelidir.

Kemik kırıklar ve çatlaklar belirtileri ayak pozisyonun farklı duruşu, çok şiddetli ağrı, yaralı bölgede fazla çürükler. Bu durumda kesinlikle ayağı doğru pozisyona koyma hatasına kapılmadan, sadece çabuk soğuk yerden kalmayı denemeli. Hasarlı olmayan ayak üzerine durmalı, arkadaşların yardımı ile, ilk yarım beklenmelidir. Tek başına koşucular her zaman beraberinde cep telefonu olmalı, icabında haber verebilmeli, yardım talep edebilmeliler. Bu tür sakatlıkların tedavi süreçleri 6 haftaya kadar uzayabilmektedir.

Bu tür sakatlıkların riskini asgariye indirmek için her şeyden önce kış koşu ayakkabısı kullanmalı, derin kanallı ve yüksek, ayak bileği kapsayanlar idealdir.
Ayni parkurda koşulursa, fazla buzlanmış bölümlerinden uzak durulması için, önceden plan yapılır. Buzlu ve engebeli parkurlardan uzak, gerekirse stat pistlerde bir kaç hafta, son kulvarlarda idare edilmelidir. Ekstrem durumlarda koşu bandı çok iyi bir arkadaştır...
Son olarak koşudan önce özellikle ayak bilek bölgesini çok iyi ısıtmalı, gerekirse, ısıtıcı pomatlar ile ovunmalıdır. Sıcak bağlar daha fazla baskılara dayandıkları kesindir...


Ertan Hatipoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En okunanlar