13 Nisan 2016 Çarşamba

ESNETME, ISINMA, KAHVALTI: KOŞUDAN ÖNCE Mİ SONRA MI?









Bu tür sorular, özellikle koşuya yeni başlayanların kafalarını kurcalamakta. İlerleyenlerin de hataları yok değildir…Tüm bunları netleşmemiz için, sıra ile başlayalım!

Koşudan önce hiç bir zaman esnetme, gerdirme yapılmaz - kaslar sıcak olmadığından hazır değiller ve problem yaratacak küçük, mikro sakatlıklar oluşabilir. Uzun koşunuz varsa, koşudan önce sadece hafif jimnastik, ayak bilek çevirmeler ile vücudunuzu ‘’Hazır ol!’’duruma getirebilirsiniz. Yerle teması sağlayan ayak bilek bölgesinde tüm bağı ve eklemleri göreve  çağırmış olursunuz.Toplam 3-4 dakika…

Deneme, interval antrenmanınız varsa, aktivite 15 dakika jok ile başlar, kaslar ısınır.Sonrası- esnetme, gerdirmeler, dinamik ve statik jimnastik ile, ısınma bölüm bitmektedir.

Uzun koşudan ve diğer antrenmanlardan sonra, esnetme, gerdirmeler neredeyse mecburidir. Kaslar sıcak olduklarından her tür jimnastik ve esnetici hareketlere uygundur. Böylece, toparlanma süreçlere de erken start verilir…

Kahvaltıya gelince, hafif , dinlendirici koşunuz varsa, aç karnına da koşabilirsiniz. Ama, antrenmanınız orta ve çok yüklemeli olacak ise, mutlaka en-azından müsli tipi hafif bir kahvaltı edip, antrenmana gitmelisiniz. Kahvaltınız normal ise, 2 saat ara bırakmalısınız. Gece koşanlar için, akşam yemekten önce koşmalarını tavsiye etmekteyiz. Yemekten sonraya kalırsa, uyku düzeni  ve toparlanma süreçleri olumsuz etkilenir.

Koşu ile gelen mutluluk tamamen sizde kalsın!

Ertan Hatipoğlu



                                               


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En okunanlar