9 Ocak 2014 Perşembe

KURBAĞA POZİSYONU





         Simetrik kalçayı ‘’açan’’ ve adductör kaslarını uzatan bir pozisyondur.Uzatma pasif de olsa, yer çekimini kullanarak kalça ekleminde ve omurgada doğal yolu ile arzulanan sonuç elde edilmektedir.Baldırların iç kısımında bulunan, çabuk koşuda aktif rol oynayan adductor kaslarını  ve kasıkları güçlendiren, esneten çok güzel bir harekettir.Kurbağa duruşuna çok benzediğinden,’’kurbağa pozisyonu’’olarak rastlayabilirsiniz.

Anatomik olarak incelediğimizde, temel esnetilen kaslar adductor grubuna aittir: Pectineus, Adduktor longus, Adduktor magnus, Gracilis, Adduktor minimus ve Adduktor brevis.Bunlardan başka, Hamstring kas grubu, Gluteuslar, kalça diafragması(Diaphragma pelvis ve uzun sırt kasları(Erector spinae) aktif rol üstenmişlerdir.
   Tutturucu olarak, Gluteus maksimus’u ayni zamanda bu rolde olduğunu tespit etmekteyiz.Yanlarında ayrıca, karın kasların bir bölümünü ve kalça dibinin kasları destekçi rollerindeler.
Hareketi hem ayrık, 90 derecelik diz ve ayaklarla, hem de içeriye dönük ayaklar ve dizlerde tam fleksiyonla yapılır.Elitler ve ilerleyenler için hareketli, kalçada rotasyonla uygulanması şiddetle tavsiyemizdir! Uygulamada ani ve çabuk hareketlerden kaçınmak, 20 saniye kadar bekletip, geriye, başlangıç pozisyona dönmelisiniz.Kalçanızın fazla ileri düşmesine izin vermemelisiniz.Tüm ağırlığı sadece bacaklarınıza değil, kollarınıza sabitlemelisiniz.

   Kurbağa pozisyonu çabuk koşu, derin çömelmeler içeren sporlarda kullanılır.Ayrıca dövüş sporlarda çok yaygındır.Futbolda hem çabuk koşu, hem de kasıkları koruma amacı ile rağbet görmektedir.

   Sonunda, spor bilimi ne kadar derin ve sonsuz olduğunu anlamak için, ünlü Çin ‘’Kuyuda yaşayan kurbağa’’hikayesini tavsiye etmekteyiz!

                                                                                                                          Ertan Hatipoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En okunanlar