28 Ocak 2014 Salı

TOPARLANMA YATIRIMLARI





       Özellikle elit sporda toparlamanın öneminden hep bahsederiz.Yüklemesine göre en-verimli toparlanma nedir? Tabi ki, her toparlanma türümden verim alınır, ama önemli olan maksimum faydadır.Aslında, antrenörler bu konuda çok iş adamlarına benzer; aynen onlar gibi, ‘’sermayemi nerede değerlendireyim?’’ sorusu,  toparlanma konusunda kafalarını kurcalamaktadır…

   HAMAM ve buharlı oda her şeyden önce bir sıcak terapidir.Sıcak hava ve yüksek nem oranı oraların etki eden oluşumlarıdır.Buharın genelde deriye etkisi vardır ve onu ölü hücrelerden temizlerken, kan dolaşımını da pozitif etkiler.Sıcaklık ise kassal gevşemelere, kan dolaşımın hızlanmasından,zararlı metabolit atıklarının atılımına yol açar. Kas ağrıların çabuk giderilmesine yardımcı olurken,hafif kas sakatlıklarına da iyi gelmektedir. Solunum yoları için,şifalı otlar seansları tavsiyemizken, ayni zamanda aroma terapinin bir dalıdır.

   SAUNA buharlı hamamın kuru varyasyonudur,diyebiliriz.Vücudun zehirli atıklarından kurtulmanın en-iyi yolu,iltihaplanmayı ve ağrıları dindirme özelliği vardır. Kalp antrenmanı için süper bir araçtır.Yüksek derece kan damarlarını açarken, deriye doğru fazla kan gitmektedir. Ter ile zehirli atıklar atıldıktan sonra, soğumayla birlikte kan damarları daralıyor ve kan basıncını düzenliyor.

   HİDROMASAJ  küvette yatarak hortumun değişik kuvvet basınç ile püskürtülü su iile yapılan masajdır. El masajın su ortamındaki varyasyonu diyebiliriz.Su ortamda kasları gevşeterek,doğru uygulanması şartı ile, uzun zaman sonraya kadar,  kendinizi toparlamış ve ‘’yepyeni’’ hissi vermektedir. Bağları da gevşettiği için, genelde hafta sonu,rest gününden önce uygulanması gerekir!

   Hamam ve saunadan sonra,alkali su tüketmeniz şiddetle tavsiyemizdir.Dokularınızın mineral dengesi için son derece önemlidir!

                                                                                                                 Ertan Hatipoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En okunanlar