27 Ocak 2014 Pazartesi

FUTBOL'DA MİKRO ŞARJ DÖNEMİ





         Süper Lig’in 2. perdesi açıldı ve FB dışında tüm maçları izledik.Gözlerimize inanamadık; sanki takımların ‘’el freni’’ çekilmiş, maçlar yavaşlatmış kamera modunda, hazırlık maçları devam ediyor gibiydi! Belli ki, bazı takımlara verdiğimiz o yüksek hazırlık notları, genel antrenman içeriklerini bilmediğimiz için, sadece dışa yansıyanlarına bakarak, yanılmışız...Olsun, hiç olmasa problemi çözdük ve paylaşmak istedik.

   2. Kış hazırlık, 1. Yaz döneminden yaklaşık 2 misli kısadır.Bundan dolayı, adı ‘’mikro’’, yani küçük anlamına gelir. Kendine has, görmezden gelinmez bazı özellikleri vardır.Aslında o, asıl yaz hazırlık dönemin bir özetidir.Dönem başında antrenman hacmi artar, yoğunluk azalırken, daha sonra tersi uygulanır. Yaklaşık 4 haftalık hazırlık dönemin içeriği ve karakteri döneme kadar takımın durumu, dönemin büyüklüğü ve ilk maçlara kalan süre tayin eder.Genelde, teknik direktörlerin önüne iki seçenek bitiverir: I. Seçenek- 1. hafta-22%, 2.hafta-28%, 3.hafta-35%, 4. hafta- 15% ve II. Seçenek- 1.hafta-28%, 2. hafta-35%, 3. hafta-22%, 3. hafta-15%.

   Birinci seçenek takımınızın 1. Yarıda fazla yıprandığını( örneğin TS,GS) düşünüyorsanız uygulanır! 2. seçenek ise, takımınız 1. Yarıda yeterince çalışmadığını, eksik yüklendiğini durumunda, tavsiye etmekteyiz. Göründüğü gibi, 1. Seçenek daha gerçekçi ve sık uygulanan bir yoldur.Onda 4 haftaya dağılan antrenman sayısı 8, 10, 6 ve 5 olup, 3. ve 4. haftalarda hazırlık maçları oynanmaktadır.Aslında 2. Seçenekte de sadece o haftalarda hazırlık maçları öngörülür. İşte, bundan dolayı Antalya Cup’un tarihini erken bulmaktayız ve girenlerin ağır bedel ödeyeceklerini düşünmekteyiz.

   Ayrıca, takımını maça ‘’sokarken’’ yapılan hatalar olabildiğini düşündük.Takımını maça ritimli ‘’sokmak’’ çok önemlidir.Son hafta yüklemeleri indirirken, dalgalı olmalı, kısa ve yoğun antrenmanlarla maçımıza ‘’sokulmalıyız’’. BJK takımını oldukça tutuk ve isteksiz gördük, umarız sadece ritim problemi vardır...
2. kış küçük hazırlık dönemi sadece bir şarj, kendine gelme dönemidir.Onu başka şeylerle karıştırıp, derin antrenmanlara veya sadece hazırlık maçlara dalanların derin yanılgı içerisinde oldukları daha ilk maçlardan belli oluyor.

   Maalesef!

                                                                                                                         Ertan Hatipoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En okunanlar