6 Temmuz 2015 Pazartesi

FUTBOL'DA HAZIRLIK KAMP PLANLANMASI

 
Futbolda yine bir yeni sezon hazırlıkları, yine takımlarımız yurtiçi ve dışında antrenmanlara başlamış durumdalar. Sezon başı çalışmaları çok önemlidir, zira bir takımın forma girmesi, genel hazırlık dönemin görevidir. İyi atılan temel, binanın yüksekliğini ve sağlamlığını tayin etmektedir.
Takımlarımızın hazırlık planlamasına bir bakıldığında, genelde  orta ve yüksek dağlara ve daha sonra deniz seviyesini tercih edenler ağırlıkta olmasına karşın, sadece deniz seviyesinde hazırlanan takımlar vardır. Bazı takımlar yüksek rakım kamplarına hiç bulaşmaz, nimetlerine inanmamaktalar veya faydalanmasını bilmezler. Onların Teknik Direktörleri dünyada genelde önde gelen takımları örnek göstererek, ‘’bakın, şu ve şu takımlar da Uzakdoğu’da veya Kuveyt, Katar gibi deniz seviyeli ülkelerde hazırlanıyorlar!’’ derler.
Doğru! Öyledir, ama onlar bunları yüklü para karşılığı, sponsorların baskısı altında yapıyorlar, hatırlanmasında yarar vardır.
Bizim sözümüz  hazırlıklarından yüksek verim almak isteyen takımlarımıza...Kısacası, orta ve yüksek dağlarda, nasıl antrenman yapılır, ne kadar hangi günler yüklenilir?
Birincisi, yüksek dağlara çıktıktan ve indikten sonra  farklı süreçler olduklarını vurgulanması gerekir. Dolayısıyla, antrenman yüklemeleri çok farklı olacaktır...İlaveten, dağı ortamında kalması gereken asgari gün sayısı ve yüklemeler prensipleri vardır. Bu prensipler çiğnenilirse, faizi büyük olur, hiç kuşkunuz olmasın!Bazen futbolcuyu haftalarca kaldıramaz, tanıyamaz ve karşılıklı anlaşmazlıklar doğar. 
İkincisi, sadece antrenman süreci değil, hazırlık maç planlarını da ona göre yapılması gerekir. Örneğin, dağdan indikten 5.-6. güne kadar 1-2 hazırlık maçı yapılırsa, çok isabetli olur, takım olumsuz etkilenmez. Tam tersi, takım ''zıpkın'' gibi olur!Fakat, hazırlık maçların ineli 6. gün ile 16-17. günler arası yapılırsa, vücutlar başka bir süreç ile meşgul olduklarından dolayı, çok zorlanacaklar, istenilen amaca ulaşılamadığında moraller bozulacaktır. Ayrıca, faiz olarak, takım fiziksel darbeye uğrayacak, bazen haftalarca performansı düşecektir.
Benzer maç planlanma prensipleri dağı gidildikten sonra da mevcut olup, mutlaka bilgi sahibi olunmalıdır. Her iki sürecin kısaltılması veya uzatılması için bir takım gıda diyet programları vardır. Ayrıca, dağı ortamında tüketilmesi gereken gıdalar, vitamin ve mineraller, sporcu destek ürünler tavsiye edilmektedir. 
Tüm bunları teknik adamların bilmesi mümkün olmayınca, uzman yardımına başvurulması veya ciddi danışmanlık hizmeti alınması gerekir.
Yüksek rakım kamp nimetlerinden faydalanmamak, kısa sürede takımını bambaşka boyutlarda görememek, bize göre, antrenörlük mesleğin büyük kayıplarından biridir. 


                                                                                                Ertan Hatipoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En okunanlar