7 Haziran 2017 Çarşamba

ARDA VE USLU DURMAYANLARA









Arda Turan olayı doğal olarak, sadece spor camiasını değil, tüm ülkemizi rahatsız etti. Çocuklarımızın idolü kendinden geçmiş, babası yaşında bir başka kamu görevi yapana saldırmış,  küfürler ederek, darp etmiştir.

Dünya sporunda benzer suç olayları, özellikle yıldızlar denilen sporcular arasında korkunç boyutlara ulaşmıştır. Bir çok vaka gizli kaldığı düşünülürse, aysbergin sadece görünen kısmı kalmaktadır.

Bir kere yıldız sporcu olmak, diğerlerden bir çok konuda farklı olmak demektir. Malum, sıradan insan büyük sporcu olamaz. Onları farklı kılan hem psikolojik, hem de biyolojik faktörlerdir. Mesela, testosteron oranları normal insanlardan biraz daha yüksek olması, onların uslu durmasını engellemektir. Maddi güç ve ‘’hayırlı dostlar’’ faktörler fazla testosteron ile harmanlanınca, cesaret artar ve olanlar olur. Futbolda vergi kaçıran, tecavüz edenler, rakibini ısıranlar, kafa atanlardan çok ne var ki? Basketbolda dolandırıcılık, seyirci tokatlamalar, gasplar ve daha neler, neler…Mücadele sporlarında mafyalaşma ve suç çeteleri, atletizmde-rüşvet, diğerlerini kandırma, paralimpikte bile-cinayet! Bunlar sadece ilk aklımıza gelenlerdir.

Biyolojik faktörlere fazla müdahale edilemeyeceğine göre, psikolojik olarak olayı çözmek gerekir. Çevre ve ailevi faktörler çok önemli olduklarını vurgulamakla birlikte, fazla değişmez diye, üzülerek altını çizmekteyiz. Psikolojik destek, elimizde kalan tek opsiyondur. İyi bir psikolog Arda Turan ve benzer vakaları çok kolay çözer. Öyle de, Federer az bir yıldız mı? Ama onu yöneten, imajını parlatan tam bir ordu uzmanlar var. Bunların arasında 72 yaşındaki spor mentörü Tony Roche…

Yeniden Amerika’yı keşfetmeye ne gerek var?




Ertan Hatipoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En okunanlar