5 Ekim 2017 Perşembe

KADIN VOLEYBOLUN PROBLEMİ

                                             









Kadın voleybolumuzu son yıllarda izlerken, hep kaçırılan fırsatlardan, hep ‘’daha iyi olabilirdi!’’lerle karşı karşıya kalmaktayız. Hep bir şeyler yetmez, bir şeyler eksiktir ve Milli takımımız hedeflerine ulaşamamaktadır. Son Olimpiyat’a gidemememiz bunun en-bariz örneğidir. 80 milyonluk ülkemizin kadınlarda bir numara sporun bu gibi başarısızlıkların nedeni nedir, nereden kaynaklanır?

Bir ülkede herhangi bir sporun başarısı 4 temel faktöre bağlıdır: yetenek seçimi, antrenman-eğitim süreci, ülkedeki sosyal faktörler ve medyadaki o sporun yeri, materyal ve finans olanakları.

Birinci faktörde kadın voleybolu, yukarıda belirtildiği gibi, bir numara sporudur. Altyapıya ülkemizin en-yetenekli kız çocukları yer almaktadır. Kısacası, bu en-önemli faktörde 10 üzerinde 10 puan yazılır!

Üçüncü faktöre bakıldığında yine 10 üzerinden en-kötü 9-9,5 rahatlıkla yazılabilir.

Dördüncü faktörde çok fazlamız var…

Kadın voleybol problemi ikinci, yani antrenman-eğitim süreç faktörü gözükmektedir. Nasıl olur, her takımın başında son derece kaliteli yabancı hocalar var, hem de yıllarca, demeyin! Sorun oralarda değil, sorun ORGANİZASYONDA!

Önde gelen 4-5 takımımız hem ülke, hem de Avrupa kulüpler şampiyonu olmak için mecburen en-az yılda 2-3 kez forma girmek zorundadır. Bunlara ilaveten Milli takım Dünya Ligi, Avrupa Şampiyonası gibi forumlarla birlikte, belirli kadın sporcumuz yılda 4-5 kez sportif forma girmeye çalışmaktadır. Bu da mümkün değildir! En-azından, antrenman bilgisi bilimi öyle iddia etmektedir…

Kısacası, sporcularımız büyük forumlara sportif formun zirvesinde değil de, ANTRENMANLI vaziyette mücadele etmek zorunda kalmaktadır. İki vaziyet arasında farkı anlatmamıza gerek duymamaktayız. 6-ya çarpılınca, takımlar arasında fark belirgin olmaktadır.Ayni son Avrupa yarı final Sırbistan maçı gibi…

Burada TVF görev düşmektedir. Yılda milli iki turnuvadan birine farklı, özenle oraya hazırlanmış takımlar ile iştirak edilmelidir. Futboldan örnek alarak rotasyon gerçeğini voleybolumuza devreye sokmalıyız. Ayni kızlardan bir yılın içinde hem Türkiye, hem Avrupa kulüpler, hem Avrupa, hem Dünya Grand-Prix, hem Olimpiyat vizesi, hem de Olimpiyat şampiyonu olmalarını beklemek naiflikten çok ötededir.


Ertan Hatipoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En okunanlar