25 Eylül 2017 Pazartesi

KOŞARAK KAS KÜTLESİ KORUNUR MU?

                                        










Vücut geliştiriciler prensip olarak kardiyodan kaçınırlar, hatta nefret bile ederler. Korkuları yüzünden…Kas kütlelerini yok edecek, diye…

Prensip olarak-evet, ama doğru koşu ‘’porsiyonları’’ sadece yağ yakarken, kaslara ufalma yapmazlar! Sadece her sporcunun doğru ‘’porsiyonlarını’’ bulmak oldukça zordur ve gerçek profesyonellik gerektirir. Aksi durumlarda, genelde yağ yıkılması ile beraber, kas kütlenin bir bölümü de erimektedir. Mukavemet eğitimine ek olarak, ek kalori tüketimi ne kadar düşük olursa, kilo ve kas kütlesi alınmaktadır.

Koşu vücudu sportif yaparken, kas kütle alım zamanında biriken yağların büyük bölümünü yok etmektedir. Düzenlenmiş koşular kasları daha kabartılı yapabilmektedir. Hatta, kas kütleden az bir şey gitse de, eskisinden çok daha ‘’kesik’’ ve kabartılı olunmaktadır.

Vücutçuların neden kardiyodan ihtiyaçları var? 

Çabuk kas kütle gelişimi kalp sistemini oldukça zorlamaktadır. O süreçte en-çok dayanıklılık nitelikleri zarar görürken, sporcular en-kolay merdiveni çıkmakta bile zorlanırlar. Kalbin çalışması, daha az yağ toplaması ve genel olarak daha işlevsel olunması için önemlidir. Kısacası, çok profesyonel vücutçu değilse sporcu, sağlığı uğuruna çok acil kas kütlesine kavuşması gerekmez ise, kardiyo antrenmanları onun programın bir bölümü olmasıdır.
Haftada 2-3 kez kardiyo, sadece koşu veya kuvvet ile harmanlanır. Koşu süresi 30 dakikayı geçmezken, Nabız atışları 130/dak. geçmemesi gerekir! Yağ yıkımı ve kalp antrenmanı  için ideal ‘’raylar’’bunlardır.

Başka ne kardiyo çalışılabilir?

Yazının başında belirtildiği gibi, bir çok vücutçu koşuyu sevmezler. Koşu yerine bisiklet kullanmayı tercih ederler. Yukarıda önerilen ‘’raylar’’dışına çıkılmadığı müddetçe, bize göre sakınca yoktur.

Koşu kas kütlesinin büyümesine yardımcı olabilir mi?

Olur! Eğer kısa, çabuk deparlar ise…Süratli kısa koşular metabolizmayı hızlandırırken, testosteron üretimini teşvik ederler. Vücutçular için bu tür antrenmanlar kas kütle artışı için bir ufak ‘’kahvaltı’’ gibi düşünülür.

Sadece, dikkat edilmesi gereken bir husus vardır. Vücutçular için süratli koşular, sakatlık açısından son derece tehlikelidir. Genelde Hamstring kaslar sakatlanırken, koşu teknik problemleri da gözlenmektedir. Mutlaka bir atletizm-sprint uzmanından  birkaç ders alınması gerekir!



Ertan Hatipoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En okunanlar