8 Eylül 2017 Cuma

FUTBOL’DA BİLGİSAYAR İSTİLASI

     







Spor bilim çözümcüler istatistik analiz sporda taktik değiştirdiği üzerine, çok kafa yorarlar. Özellikle USA ve Kanada’da sportif veriler geniş kitlelere ulaşmış durumdadır. Avrupa futbolu Kuzey Amerika'dakileri  yakalamak denemelerinde, kendi istatistik veri ve yöntemlerini gözden geçirirken, ‘’xG’’ ve daha bir çok yönlerini geliştirmekteler. Fakat, tüm bunlara rağmen asıl ihtilal fizyolojik istatistikte olacaktır.

FİFA17 demoda Manchester United için oynayarak, maç boyunca bloklar ve araları hakkında Mourinho’dan daha çok bilgi sahibi olunmaktadır. Üstelik, Portekizliler gözlerine ve oyuncularına daha çok güvendikleri bilinir. Gamer’lerin önünde ise gerçek göstergeler vardır.

Bant rengi yeşil ise, her şey yolunda anlamına gelmektedir. Kırmızıya dönüştüğünde, düşünme zamanı demektir. Futbolcu yorgun düşmüş, değişmesi gerekir. Aksi durumda sakatlık gelme ihtimali yüksektir. 

Maçlar arasında istatistik verileri fazladır. Sürat, kuvvet, şut isabeti ve hızları. Tüm bunları gerçek hayatta nasıl değiştirilebilir? Daha düne kadar bunlar imkansızdı. Şimdi ise, Mourinho’nun saha kenarında koşturacağına, yerine oturup, lap topuna bakarak, maçı yönetecek günler uzak görünmektedir. 

Zaten, oyuncuların fizyolojik durumlarını takip eden sensörlerin üretimi hızla büyüyen bir sektöre dönüşmüştür. IHS Technology'ye göre vücudun durumunu izleyen çeşitli cihazlardan sağlanan gelirler 2013 yılında 1,9 milyar dolar ile 2019'da 2,8 milyar artıracak.

2015/2-16 sezonunda, İngiliz Premier Ligi'nde sahada onlarla çıkmasına izin verildi. Bunları yayın sırasında görülmedi.Ligin başlıca koşullarından biri cihazın tamamen görünmez olmasıydı. Ve antrenörler verileri gerçek zamanlı olarak kullanamadılar.

Aslında, futbolcular bu tür cihazları çoktan denediler. İlk önce, antrenmanlarda kadınların büstiyerlerine benzeyen bir giysi giymek zorunda kalmaktaydı. Daha sonra, ‘’Adidas’’başta olmak üzere, direkt formanın içine küçük bir çip yerleştirdiler ve her şey daha gerçekçi, daha konforlu oluverdi.

Çipin içinde her türlü koşu, yön, pas gibi veriler bulunmaktadır. En-önemlisi, futbolcuların yorgunluk seviyeleri hakkında bilgiye sahipler. Sadece maç esnasında değil, antrenman sürecimde de, yüklemelerin dozunu isabetli ayarlayabilir, olası problemlerden uzak durulur. Böylece, antrenörler ekibi her futbolcu hakkında bilgi sahibi olurken, yüklemelerin dozu, takımın kurmasında sıkıntı çekmezler. 

Teknolojik gelişmeler hızla artmakta, yayılmakta, satılmaktadır. Üreticiler kazandıkları paralar ile yeni teknolojiler üretirken, futbolcular harikalar yaratmaktadır. 

Avustralya menşeyi Catapult Sports firması sektörün lideri sayılır. Profilinde 17 NFL, 13 NBA, 7 Premier Lig takımları ve daha 500-e yakın müşterisi var. 2016 yılında firma 8000 fazla cihaz satmış, 23,32 milyon.$ anlaşmalar yapmış ve neticede 14 milyon $ kazanarak, bir önceki yıldan tam 50% fazla elde etmiştir.

Catapult Sports şampiyonluk sezonunda Leicester takımı ile çalışmış. Jamie Vardy mucizesini çözmüşler: onun vücudunda yağ oranı 6% altında olup, Premier Ligin yoğun olmasından dolayı, fazla kası değil, ‘’kuru’’futbolcular kaldırabilir, sonucuna varmışlar. 

Bu gidişle bilgisayarlar futbolcuların vücutlarına, aktif deri altılarına elektrik uyarılar yerleştirip, kassal hafızayı çalıştırıp, şutların isabet oranlarını iyice yukarı çekecek duruma gelinebilir. 


Futbol bilgisayar oyuna dönüşür. Ne, yani, belki onu da severiz? 


Ertan Hatipoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En okunanlar