24 Eylül 2017 Pazar

ASKERİ FİTNESS

         







Salonlarda standart hareketlerden, Yoga'nın tüm asanalarından, kros ve alternatiflerinden sıkılanlara çok cazip bir alternatif var. Üstelik, Batıda çok yaygın, ülkemize de girmiş durumdadır. Askeri fitnessin yayılmasında sırlar nelerdir?

Askeri fitness geçen yüzyılın 90-lı yıllarında İngiltere’de doğdu. Emekli binbaşı Robin Cope bu çalışmaların babası sayılır. Ona göre, fitness kulüplerde çalışanların büyük bir bölümü, zaman ilerledikçe motivasyonlarını kaybetmekteler. Onun konseptinde ise, tam o motivasyona vurgu yapıldığını iddiası ile, yola çıkılmıştır. Aktivitenin açık havada yapılması, insanların içine işlemekte, savunma mekanizmalarını sağlaştırmaktadır. Başta çok az insan emekli binbaşıya inansa da, gittikçe artan tempo ile ‘’hastasıyım!’’diyenlerin sayısı artmaktadır. Şimdi her pazar parklarda yaklaşık 200.000 kişi çalışmaktadır. Modası çoktan Avrupa'yı aşmış, USA Hollywood yıldızlarına ulaşmış durumdadır. Demi Moore ‘’Asker Jane’’ filmi için askeri fitness yaparak hazırlanmıştı…

Çalışmalar yaklaşık 1 saat sürerken, seviyelerine göre, ‘’askerler’’ 3 gruba ayrılmaktadır- acemi, orta ve ileri olanlar.

Her ders bilinen kaslar ısınması ile başlarken, yoğun fitness hareketleri ile devam etmektedir. İçinde kuvvet hareketlerinden tut, deparlar, şınavlar, takım oyunları, hatta karşılıklı dövüşler de içermekteler. Orta seviyelerin derslerinde bir, uzun olmayan dinlenme varken, su içilmesine izin verilmektedir. Her ders 4-5 dakikalık esnetme hareketleri ile bitmektedir. Her çalışma açık alanlarda yapıldığını hatırlatmakta yarar vardır. Her alanın özelliklerine göre, ayrı antrenman hareketler yapılmaktadır. Hava şartlarına göre, değişik yüklemeler uygulanmaktadır. Her parkur ve şarlara göre değişik antrenör görev yaparken, çalışanlar sıkılma derdinden uzak tutulmaktadır. ‘’Komutan’’antrenör nazik cümleler yerine, okkalı komutlar kullanmakta, böylece ‘’yoruldum, dinlenmeliyim!’’ mırıldanmaların önüne geçilmektedir. Bu sistemde ‘’askerler’’ kendilerini 100% vermeleri garantidir. Böyle bir ‘’emir-komuta’’davranış, nazik kelimelerden daha iyi sonuç vermektedir. Oluşan stresin etkisinde çalışanların vücutları çok daha kuvvetli, dayanıklı olmaktadır. Kendinizi genç asker hissetmeniz, başkaları ile ‘’savaşa’’ gerçek anlamda hazır olmanız, daha önemlisi kendinizi her gün ‘’yenmeniz’’ çok önemlidir.


Kendini yenebilen herkesi yenebilir, çünkü…

Ertan Hatipoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En okunanlar