7 Ekim 2019 Pazartesi

SPORDA KALP PROBLEMLERİNİ YOKETMEK


                




Son yıllarda, özellikle dayanıklılık içeren sporlarda, genç sporcular kalp krizi geçiren sayısı artmaktadır. Endişeye yer var mı ve bir sonraki yarışmadan ne beklenmeli, sonraki yazılanlar okunursa, daha net anlaşılır.

İstatistiklere göre, sporcular arasında kalp krizi geçiren oran 100.000 kişiden 1 dir. Sadece yükleme esnasında değil, dinlenme sırasında da kalp problemleri yaşayanlar vardır.

Ani kalp krizi sinir kaynaklı veya kan damarların tıkanması sonucu meydana gelmektedir. Kalp atışların durmasının sebepleri tam olarak bilinmemekle birlikte, gerçekleşme anların da bilmecesi sürdürmektir. Kalbe giden damarların tıkanması en-sık sebep olarak gözükmektedir.

Tıkanma her zaman sebep olmadığı açıktır. 35 yaşın altında sporcularda kalp krizin sebepsiz geldiği bir gerçektir. İhtimal olarak kalıtsal olabilir, kalbin duvarları fazla incelmekte, ayrıca, kalbin sol tarafı fazla büyüdükçe, ihtimaller artmaktadır.

Tüm bunlardan dolayı sporcu ve yardımcı ekip çok dikkatle o yöndeki ip uçlara bakmalı, hazırlıksız yakalanmamalı.Sporcunun geçmişi iyi araştırmalı, zira kalp krizi geçirenlerin 30% geçmişte problemleri olanlardır.

İşte bazı ip uçları:
- Göğüste daralma
- Antrenman sırasında ani hava, nefes yetmezliği
- Antrenmanda ağrı, rahatsızlık
- Antrenmanda bayılma
- Kalp’de aritmik atışlar ve ani atış hızlanması
- Ani baş dönmesi, kızarma

Bu belirtilerden sadece biri bile tanıdık geliyorsa, doktora gidilmeli, paylaşmalıdır. Orada gereken sorular sorulduktan sonra, testler ve çalışma şeklinin değiştirilmesi yönde tavsiyeler alınabilir.

Bazen ne kadar da dikkat edilse, kalp krizi gelebilir. Bazen ise, sporcu kendini  fazladan panikletir ve başına problem alabilir. Tüm bunlar sporculara, baş dönmeler, göğüs sıkışıklıklar olup olmadığını soruları sormak, anlamsız kılmamaktadır.Aile kalıtsal geçmiş çok önem taşımaktadır.

Daha az ölüm vakaları için, bilim adamlar her yarışta hazır bulunması gereken elektrik şok üreten Defiblatör bulunmasını tavsiye etmekteler. Böylece, kalbi hemen oracıkta doğru ritme geri dönmesini sağlanabilir. Aletin olduğu yarışlarda ölüm vakaları kesin azalmaktadır.




Bazı ülkelerde bu konuda çok çabuk tedbirler alınmış. Japonya’da mesela, maraton yarışlarda bisikletli sağlık ekip, sırtında Defiblatör ile, yarış boyu sporcuların arasında ani vakalara karşı tetikte bulunmaktadır. İstatistiklere göre, vakaların 93% öyle, yeniden hayata dönermiş. 

Oran ciddi ve gerekenler yapılmalıdır!

Ertan Hatipoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En okunanlar