14 Ağustos 2015 Cuma

FİLLER TEPİŞİNCE ELVAN EZİLDİ!

            



İnsan eski sporcusu da olsa, üzülmesin mümkün değil. Elvan’ın doping haberi, bir taraftan çok emek verdiğim, diğer taraftan ise tüm ulusu hayal kırıklığına uğrattığı için, son derece üzücüdür. 

İAAF geriye dönük testlerde 2007 yılında yapılan Dünya şampiyonasında 10.000m. yarışından sonra alınan ve dondurulan numunesinde ‘’stanozolol’’ adında son derece klasik, eski ve ilkel doping, üstelik insan vücudu üretmediği bir maddedir. Yani, dışarıdan alınmış veya sızmıştır…

Yaklaşık 3 gün sonra Elvan konuyla ilgili Türkiye AF konuyla ilgili savunma verecek, ‘’B’’numunesini açılmasını talep edecektir. Daha sonraki 2 hafta içinde de Lozan’da ‘’B’’ numunesi açılacak ve sabahtan başlayarak akşam üstü bitecek şeklinde, kendi veya vekili gözü önünde  neticesi belli olacaktır. Lozan laboratuvarı müşterisi olmasına rağmen, neticeyi sporcuya değil, İAAF gönderecek ve sonuç oradan TAF aracıyla duyuracaktır. Bu zaman içinde Elvan tedbirli olarak hiç bir yarışa katılamayacaktır.

Tüm bu olayda İAAF yaptığı 2 stratejik hata vardır. Birincisi, bir sporcunun pozitif olduğunu, ‘’B’’ numunesi kesinleşmeden, yani sporcu rahatsız edilmeden savunma yapamadan, kamuoyuna duyurmaktır! Şu anda sporcu her taraftan rahatsız edilmekte, rahat kafa ile hareket edememektedir. İyi bir avukat bu durumu değerlendirmesini iyi bilir…

İkincisi daha da vahim; Yapılan geriye dönük testlerin tarihi yeni değildir! Belki de bir-kaç ay, belki de daha fazladır. Zaten, İAAF onları açıklamak niyetli değildi…İçeriden bir sızma ve İngiliz kaynaklı baskıdan dolayı açıklandılar. Bundan dolayı, WADA Kodeksine göre, ‘’A’’numunesi açılış tarihi ile ‘’B’’numunesinin açılışı belli bir süreden sonra güvenliğini kaybetmesinden, geçersiz sayılacaktır! İşte, Elvan avukatının bastıracağı yer! Usulden gitmesi gerekecektir.

Başkaların savaşına alet olmak, daha kötüsü kurban olmak, insana son derece acı vermektedir. Umarız  Dünya’da atletizm sporunu bu duruma getirenler en-kısa zamanda adaletin önüne çıkartılıp, gereken cezalara çarpılacaktır.


                                                                                                                  Ertan Hatipoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En okunanlar