8 Aralık 2015 Salı

MONACO'LU MEMURLARIN İŞGÜZARLIK KRALLIĞI




Ne derler,  alışmış kudurmuştan beterdir...Monako’lu memurlar yine boş durmadılar, geçmişi kurcalarken, bu sefer 2005 Helsinki Dünya Şampiyonasında, 800m. bronz madalya kazanan Rus atlet Tatyana Andrianova'nın geriye dönük testinde, stanozolol maddesi buldular. Ertesi sabah, daha kahvelerini içmeden, Rusya Atletizm Federasyonunu aradılar ve ‘’gereğini yapın!’’ dediler. Ruslar zaten şu günlerde, malum kafaları çok dolu, hemen sporcuya 2 yıl ceza ve 9.08.2005-9.08.2007 tarihler arası ne başka neticeler almış ise, hepsini iptal ettiler, sildiler...


Tatyana sporu çoktan bırakmış, 35 yaşının olgunluğu olsa da, zor anlar yaşadığını tahmin etmek, zor olmaması gerek.

İAAF Doping kontrol Komisyonun yaptığı bu iş ibretliktir; Bir taraftan, ne demişler, acele işe şeytan karışır, diye...Monacolu’lar olayı iyice düşünmeden, olayı her tarafından bakmadan, sırf iş yapalım, şunlara haddini bildirelim diye, sıradaki büyük gafına imza atmışlar.

Dünya Antidoping Yasasına  ve İAAF  talimatlarına göre, 1.01.2015 tarihine kadar atletlerin numunelerini dondurma süresi 8 yıl olacaktır! Böylece, sporcunun 9.08.2005 tarihinde alınan numunesi  en-geç 9.08.2013 tarihinde imha edilmesi gerekir ve daha sonra geçerliliği yoktur. İAAF  4 yıl değil de, 2 yıl ceza verirken, olay eski olduğu için, eski kurallara riayet ediyor da, bu ayrıntıyı gözden kaçırması pes dedirtecek cinstendir.
Kaldı ki, yeni kurala, yani 10 yıl dondurma süresine göre hareket etse bile, yine olmuyor, zira numunesi 9.08. 2015 tarihinden sonra bakılmıştır.

Andrianova karardan sonra CAS-a başvurmuş durumda ve büyük ihtimal kazanacak, Monaco’lu memurların zaten sarsılan prestijleri bir daha yara alacaktır. Son dönemde ceza almış sadece rus atletlerden 3-ü aklanmış, hatalar sonucu madur oldukları ortaya çıkmıştı. Tatyana büyük ihtimal 4-ü olacaktır.

Bir de, şu geriye yapılan numune testleri, kime ne yarar, ne getirmektedir? Maria Mutola yıllar sonra, bronz madalyasına kavuşunca çok mu mutlu olacak, horon mu tepecektir? Net klasmanı olmayan tek spor atletizm ne kadar yaralar alacak, bunların hesabını da birileri yapmalı.Yoksa, bu gidişle, Monako’lu memurlar antik Olimpiyatlarda 4 kez şampiyon olan Rodos’lu Leonidas’ın naaşını çıkarıp, teste tutacaklar!  


                                                                                                             Ertan Hatipoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En okunanlar