24 Şubat 2017 Cuma

KOŞU AYAKKABI NASIL SEÇİLİR?

              






Koşu ayakkabı otomobil lastik gibi, önemi neredeyse hayatidir. Nasıl otomobillerin yaz, kış, kar, yağmur, değişik markalar ve özellikler varsa, koşu ayakkabın çok teferruatı var.


Koşu ayakkabı  doğru seçimi bir çok problemden uzak tutar. Kas  ve tendon çekmeler, eklemlerde oluşan çıkık ve artritler büyük ölçüde kullanılan koşu ayakkabına bağlıdır. Koşuda konfor ve koşu keyfini ilave edersek, kros ayakkabıların önemini daha net anlaşmaktadır.

Her şeyden önce, koşu ayakkabı seçerken bazı kuralları bilmeniz gerekecek. İlk olarak, kros ayakkabısında ‘’UNİSEX’’diye bir şey yok kuralıdır! Ayakkabılar ya erkekler, ya da kadınlar içindir. İki sinin arasında sadece büyüklük değil,  oranlar farkı da mevcuttur. Mesela, erkek ayakkabısında ayak-bilek eklemi daha yüksektir,  topuk ve parmaklar bölümü daha geniştir. Kuralı  ihlal edenler tabanları koşu esnasında fazla ‘’dolaşır’’ ve asla rahat edemezler.

İkinci kural ise, ayakkabı  tüm ayağı sıkı sararken, parmakların önünde yarım numara boşluk olmasıdır. Koşu esnasında ayaklar az da olsa ileri gitmektedir ve bunu rahat ve pürüzsüz yapamazlar ise, asla konforlu koşu olamaz. Koşunun her adımında, özellikle ilerleyen bölümünde işkenceye dönüşebilir.

Koşu ayakkabının tabanı kesinlikle düz olmamalıdır. Topuk ve ön tarafı koşu tekniğinize göre seçilmeli. Koşu esnasında fazla topuk basıyorsanız, ön ve arka taraf yükseklik farkı EN-AZ 0,5 sm. olmalıdır. Bu durumda topuğunda özel yumuşatıcı olan ayakkabılar seçilmeli. Böylece, ayak ve diz eklemlerini garantiye alınmış olmaktadır. Tersine, eğer koşarken tam ayak veya parmak ucu basılıyorsa, o zaman ön ve arka taban tarafı  0.5 sm. KADAR  fark olmalıdır. Bu detaylara dikkat etmeyenler karşılığında konforlu olmayan koşu, gergin bağı ve kaslar alacaklardır. Ayrıca, yer ile temasları sert olacağından, özellikle diz altı bölümünde her koşuda fazladan al yuvarlar yok olacaktır. Bu durum uzun vadede, düşük hemoglobin getirmektedir…

Tabanın olukları derin olmalıdır. Sadece kayma tehlikesi için değil, derin oluklu tabanların oluşumu daha sık ve kaliteli olmaktadır. Bu da daha kaliteli yerle temas, daha iyi amortizasyon demektir. Dışarıda koşanlar kesinlikle dikkat etmelidir!

Koşu ayakkabı ömrüne dikkat edilmeli. Bugünkü piyasa ayakkabıların ömrü ortalama 1100 km. Ondan sonra kesinlikle değişmeli, yeniler alınmalıdır. Haftalık koşu sayılara ve koşulan profillere göre, 2 çift ve daha fazla ayakkabı kullanılır.



Ertan Hatipoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En okunanlar