15 Şubat 2017 Çarşamba

KÖR SOFRA

                 



Şu, Fancy Bears ayılar var ya…Kışın uykusuna dalıp ortalıktan yok olacaklarına, kalkmışlar, tüm Dünyada spor ortamını yine altüst etmişler. Bu ayılar anlaşılan sakin durmayacak, bizi yorulmadan, usanmadan bilgilendirecekler.

Amerikalı olimpiyat sporcuların doping testlerinden önce deklare ettikleri ilaçlar, bu sefer Ayılar'ın buldukları ve odaklandıkları konudur. Bilindiği gibi, her doping kontrolden önce, sporcu bir listeye kullandıkları vitamin, ilaç veya tedavi metodunu yazabilir. Genelde bu tür deklarasyonda vitaminler, varsa acil, doktor izniyle ağrı kesiciler  belirtmektedir. Kısacası, buraya legal, yasaklı olmayan maddeler yazılır.

Yakaladıkları deklarasyonlarda, Ayıların dikkatini çekmiş çok ilginç, bir o kadar da düşündürücü  bilgilerdir. Ayıların ilk ‘’avları’’ 23 kez Olimpiyat şampiyonu olan efsane Michael Phelps’in garip, yarış öncesi ilacıdır. Phelps ünlü Arena Pro Swim Series yarışlar boyunca izinli epilepsi ilacı olan gabapeptin kullanmış!? Epilepsi ilacı neden kullanır, hasta ise böyle, yıllar boyu performansa sahip olamaz, değil mi? Sadece, bir ayrıntı var - gabapeptin ayni zamanda, yoğun fiziksel yüklemelerde oluşan kas kramplarını yok eden bir ilaçtır…












Epilepsi ilacı kullanan sadece Phelps değil. Benzer maddeye başvuran basketçi Demond Greene ve onun deklare ettiği ilacın adı tegretol…

Yukarıdaki iki örnekte sporcular yasaklı olmayan, ama tuhaf ilaçlar kullanmış.Sağlıklarına son derece sakıncalı, ama sporcuların sağlıklarını düşünüyoruz diyen malum Kurum gidip, sırf doğu aksanlı diye, Meldonyum gibi zararsız ilacı yasaklı listesine ilave edip, yüzlerce sporcu ve ekibinin kaderleri ile oynadı.

Fancy Bears aktivistler diğer örnekleri de yanında kullanmış, ibret olsun diye, ufak da olsa, kontrastı gözümüze sokmuşlardır. Basketbolcu  Suzanne Brigit direkt yasaklı olan glikokortikosteroid kanalog adında ilacı yazmış!? Ne ilginçtir ki, doping testten sonra ‘’pozitif’’ ilan edilmemiş!

Olimpiyat starı, jimnastikçi Simone Biles’in Rio 2016 öncesi numunesinde fokalin adında son derece zararlı ve yasaklı amfetamin ilacı bulunmuştur! İzinli kullandığını altını çizmekteler!? İZİNLİ!?


Kışın ortasında Ayıların buldukları şimdilik bu kadar, ilk bahar ve yaz ortamında bakalım daha neler ortaya çıkacak, neler!



   Ertan Hatipoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En okunanlar