28 Şubat 2017 Salı

KOMPLE TOPARLANMA

                                   










Özellikle elit sporda antrenman kadar önemli kaliteli bir toparlanmadır. İşin sırlarından bir tanesi de, budur. Yoksa, bir çok sporcu, belli dönemde deyim yerindeyse, torbayı kafasına geçirip, ''ölümüne'' çalışabilir, ama sonuçta hedefine ulaşanlar sadece bazılarıdır... İşte, o az olanlar başarıya giden formüllerinden belki de en-önemli olanını bilirler. Ne kadar antrenman-o kadar toparlanma, yani çok antrenman, ama karşılığında - denk toparlanma!

Kas-beyin hücrelerin toparlanması sadece elit sporu değil, normal sağlık için çabalayanların da ilgisini çekmektedir. Onlar da bir sonraki güne daha diri, zinde çıkmak, bir sonraki dönemlerin zorlaştırılmış vazifelerini daha kolay geçmek peşindedir.

FLOATİNG – son yıllarda başvuruları fazlaşılan bir toparlanma  aracıdır. 45 dakikalık bir seansta 5-8 saat uyku çekmesine denk gelmektedir.
Floating ‘’suyun üzerinde yüzme’’ anlamına gelen bir ingiliz termindir. Kendini bir  egzotik denizin, sandal üzerinde sırt üstü yatarak hissi vermektedir. Sadece deniz yerine havuz veya kapsül, sandal yerine de sırt üstü rahat yatan sporcu...

Rahat yatmasını sağlayan suda yüksek ingiliz tuz konsantresidir. Ölüdeniz'den daha fazla olduğundan, batmak mümkün olmamaktadır. Suyun ısısı 34 derece cıvarında, hafif müzik veya tam sessiz bir ortam...Duygu, görsellik, duyum, dokunma, koku dinlenmektedir. İnsan uyku ve uyanmanın tam ortasındadır...









İngiliz tuzun başka özellikleri var. Tüm tuzlarda olduğu gibi sodyum değil, magnezyum içermektedir. Deri yumuşak ve esnek olurken,  kaslarda laktik asit oluşumu durdurmaktadır. Bundan dolayı kas ağrıları yok olurken, toparlanma hızlanarak, daha sonraki antrenmanlara daha duru çıkılmaktadır. Özellikle kas büyümeyi arzulayanlara şiddetle tavsiye edilir!

Beyin hücre yenilenmesinden dolayı yoğun, stresli çalışanlar için de çok isabetli bir yöntemdir. Ülkemizde, büyük şehirlerde floating git-gide daha fazla popüler olmakta.

Kalp hastaları, kulak rahatsızlıkları olanlar, enfeksiyon olanlar, epilepsi, kapalı ortam korkusu( kapsül için) alkol ve uyuşturucu etkisinde olanlara tabi ki, sakıncalıdır!



Ertan Hatipoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En okunanlar