7 Eylül 2018 Cuma

FORM KİLOLARINA KAVUŞMAK İSTEYENLER









                                   



Form kiloları hiç kuşkusuz her spor dalı için önemlidir. Performans, işlevsel sporlar için olmazsa olmaz bir gerçek olup, sportif form ile kardeş durumdalar. Yüksek seviyeye ulaşmak için her iki durumda oluşumları yakalamak gerekir gerekir.

Form kilolara ulaşmak bazen oldukça zor, meşakkatli bir süreçtir. Sporcular antrenman yapar, vitesleri arttırlar, ama o arzulanan vücut ağırlıklarına kavuşamaz, hedefleyen dereceler bir türlü gelmez olurlar.

Arzulanan kilolara ulaşmak için bazı besleme tedbirleri almanız gerekecek. Antrenman veya antrenmanlar arası 4 saat süre ile karbonhidrat tüketilmez ise, yağ oksitlenmesi ve tüketimini sınırlamış olunur. Bu özellikle yüksek glisemik karbonhidratları etkiler-insülin lipozun etkisini azaltır ve yağ oksitlenmesini sınırlamış olur.

Burada problem daha az karbonhidrat tüketilirse, ayni şarlar altında aminoasit oksitlenmesinin artmasıdır. Diyet yapılır ve yoğun antrenman yapıldığında kilo kaybı ile beraber kas kütlesi kaybedilmektedir. Bu durumdan anlaşıldığı gibi, elit sporcular en-çok korkarlar. Güç kaybı hiç bir sporda başarı getirmez...

Başka enteresan tarafı, özellikle uzun antrenmanlarda, yağlı asitlerin oksitlenmesi artarken, karbonhidrat tüketimi azalmaktadır. Bilindiği gibi, yağlar antrenman sırasında aktive olur, ama karbonhidrat takviyesi eksik ise, iyice coşarlar. Buna rağmen, protein emilimi mümkün olduğundan, tüketilmesi şiddetle tavsiyemizdir.

Antrenmanları bölerek, daha fazla yağ yakılabilir. Yağ depolama zaman ile görülen bir gerçek, ama 2. özellikle geç saatlerde antrenmanlar ile, ‘’savaşı’’rahat kazanılır.
Sabah erken, aç karna, orta şiddetli antrenmanlar ile, yağ yakılır. Antrenman öncesi karbonhidrat tüketilmez ise, düşük kan şekeri ortamı, kasların yükleme uyumunu artırırken, yağ oksitlenmesini hızlandırır.

Toparlayalım:

Yağ yakmak istiyorsanız, antrenman saatleri etrafında karbonhidrat tüketmeyin!
Yağ yakmak istiyorsanız antrenman yoğunluğu düşük tutmalısınız! Yoksa kas kütlesi kaybedersiniz. 
Kas kütlesi kaybını önlemek için kazein proteini veya BCAA, antrenman esasında alabilirsiniz!
Çift antrenman yaparak vücudunuzdaki yağların kümelenmesini önleyebilirsiniz!
Sabah antrenmanları daha hafif, günün ilerleyen saatlerde, enerjiniz arttığında, daha şiddetlisini yapın!

Ertan Hatipoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En okunanlar