23 Mayıs 2019 Perşembe

KEMİK SUYU


                                                          











Kemik suyu atalarımızın favori gıdasıydı. Daha uzun yıllar önceden, hastalıklar ailesinden uzak dursun, yorgun düşmesin diye, sofraların favorisiydi...

Modern hayatta, özellikle elit sporcuların, kemik suyuna ilgisi doğaldır. Eklem ağrıları, bağlarda problemi olmayan, özellikle artan antrenman yüklemeler neticesinde, kaç sporcu var ki?

Kemik suyu 3 çeşit bilinir-tavuk, sığır kemikleri ve balık kılçıklarından. Yapılış şeklinde pek fazla fark yoktur, ama bazı teferruatlar mevcuttur.

Birinci seçim, kemikleri bol sebze ve baharatlar ile kaynatmaktır. Havuç, soğan, kereviz...

Diğer seçim ise, fazla et, sebze ve baharatlar ile kaynatılandır. 

Faydası o kadar çok ki, bazı ülkelerde ölüleri ayağı kaldırır, diye deyimler vardır. Kalsiyum, magnezyum, fosfor, silisyum, kükürt gibi mineraller deposudur. Kemik suyun temelinde, kıkırdak ve damarlardan arındırılan minerallerin aralarında kondroitin sülfatlar ve glükozamin içermektedir.
Kemik suyu vücudun kıkırdak dokusu üretmek için yardımcı olurken, kemik, eklem, göz, deri altı ve bağırsaklarda gereken ‘’onarım ve inşaa’’ işlerini yapmaktadır.

Kolagen, vitamin ve mineraller sayesinde iç sistemi sağlamlaştırırken, enfeksiyonlardan uzak tutmaktadır. Ayrıca, eklemlerde ağrıyı azaltırken, kemik, saç ve tırnakları sağlam yapar.

Tiroit bezi problemini balık kılçıklı çorbası, iyot içerdiğinden, kısa zamanda yok eder.

Kış aylarında özellikle, her tür üşütmeler ve gribe karşı tavuk suyu çorbası en-etkili silahtır. Kemikler fazla kırdırılırsa, daha fazla asetilsistein tüketilmiş olacaktır. Böylece, akciğerlerde olan salgı daha kolay vücuttan atılacaktır.

Aşil tendon problemleri, ameliyattan sonra, diz eklem rahatsızlıklar olan elit sporcular, özellikle bol kolagenli, kemik suyu tüketmeliler. Basketbol, voleybol-aşırı büyüme, futbol, atletizmde sporcular haftada 3-4 kez canları istedikleri kadar kemik suyu içmeliler!

Aslında, anneler bilir...

Ertan Hatipoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En okunanlar