21 Mayıs 2019 Salı

MODERN ANKA KUŞU - CASTER SEMENYA!


                      





Dünya’daki tüm spor çevreleri, atletizmin büyük yıldızı Caster Semenya’nın CAS kararını, nefesini tutmuş, beklemedeydi...Kararın ne yönde olacak, sadece atletizm için değil, ileride tüm spor branşlarını ilgilendirir, ne yönde etkileyecek, hesaplar yapılmaktaydı.

Bu tuhaf, her tarafı ilginç davada bir tek şey belli, binlerce ışık yılı uzaktan görünmekteydi. IAAF kollarını sıvamış, var gücü ile, Caster ve benzerlerini kendi bünyesinden atmak, uzaklaştırmak istiyordu. Haklı oldukları bir çok tarafları var, ama yapılış şekli ve tarzı, sayısız hayranları olan sporcuya, kötülük yapayım derken, daha fazla yüceltecek, belki de ileride onu kimselerin tahmin etmedikleri yerlere taşıyacak, sadece sporun değil, bir ülkenin idolü olacak.

Ama sırası ile, anlatalım!

Monacolu memurlar, Caster ve benzerlerinden, özellikle yeni Başkan Sebastian Coe geldikten sonra, bir an önce kurtulalım, istediler. Onlara göre, bu tür sporcular, diğerlerine fiziki fark atarak, testosteron seviyeleri, doğal olarak daha yüksek olduğundan, atletizmin en-önemli prensibini ihlal ettikleri, düşünürlerdi. Kısacası, yarışlarda sırıtıyor, yakışmıyor, haksız olarak diğerlerin madalyalarını ellerinden alıyorlar.

Evet, manzara yakın, ama bir şeyi yapmaya kalkışan IAAF, ilk önce sağlam motif, sonra da çözüm, yol göstermeliydi. Motifi çabucak kılıfladıktan sonra, CAS-a başvurdular ve acele çözüm istediler. Amaçları sezon başlamadan, o sporcuları pistlerden uzaklaştırmaktı...

 Motif ve gerekçeleri, birkaç bilim adamın araştırmalarına dayattılar, kısacası ‘’testosteron seviyesi yüksek olan kadın sporcuların 400- 1 mil(1.609.344m) arasında pozitif etkisi vardır’’tezini öne sürerek, acele, acele CAS-a başvurdular. Sanki diğer branşlarda yokmuş gibi...

Caster Semenya’nın avukatları son derece akıllıca, aylar öncesinden kararın negatif sonuçları olabileceğini sporcuya iletmiş olacak ki, Nisan ayında Semenya 2 kez 5000m. yarışlarına girdi! Atletizm içinde olanlar bilir ki, bir 400-800m ağırılıklı koşan bir atletin 5000m. yarışlarına girmesi, ya iddia, ya da ‘’eceli’’gelmiş durumlarda gerçek olur. Belli ki, Caster ters kararı ihtimal vermiş, uzun mesafelere gizli çalışmaya başlamıştı. Sporu bırakmaya niyeti yok, hedefini, bize göre, Tokyo 2020 5000m. veya 3000m. su engellide en-azından madalya kazanmak, bir ülkenin gerçek, ebedi idolü olmaktır!

Yeni branşlarında ilk yarışı 30 Haziran Eugene’de 3000m. olarak belirlenmiş, ok yaydan çıkmıştır. IAAF Caster Semenya’ya istemeyerek de olsa, iyilik yapmış durumda. Şimdi sporcunun fiyatı birkaç misli yükselecek, uzun mesafe kraliçelerden metrelerce arkada bitirse bile, ki öyle olacak, onlardan daha fazla para kazanacaktır. Sponsor ve reklam gelirleri katlanacak, yarış organizatörleri onu davet etmekte yarışacaklardır. Kadın ününe ün katacak, Dünya’da ilk 20 güçlü insan arasına girecektir.

Nelson Mandela nasıl insan, ırk ayrımına karşı bir sembol olmuş, Caster Semenya cinsiyet ayrımına karşı bir bayraktar, öncül olacaktır. Kendi ülkesinde bir efsane, idol olarak, politik takvimine göre, 2021 yılından sonra, belki de Güney Afrika Cumhuriyetin sonraki devlet Başkanı olacaktır.

Ruslar'ın dedikleri gibi: ''Pajivem - uvidim!'', yani yaşayalım-görelim!

Ertan Hatipoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En okunanlar