15 Kasım 2019 Cuma

DENİZCİ PERFORMANS TESTİ













     Denizci komando ve askerlerin performansı çok önemlidir. Özellikle Akdeniz’de oluşan son politik kriz ülkemizi ister istemez çıkarlarını korumaya zorlayacaktır. Denizciler fitnes ve spora fazladan yatkın insanlar olmasına rağmen, hiç bir zaman seviyelerini yükseltmeye hayır demezler.
Dünya’da bir çok fiziksel test ve çalışma sistemleri vardır, ama genel kanı US Navy Seal Fitness eski de olsa, en-iyi olduğudur.

Test şu hareketleri içerir:

-2 dakikalık Şınav
-2 dakikalık karın kasları, Mekik
-Barfiks-maksimum sayı
-2.5 km. koşu
-500m. yüzme

Test Şınavlar ile başlarken, geçer not alınması için asgari 50 sayı, 2 dakika içerisinde yapılmalıdır. İdeal sayı 75 olurken, genelde burada bir çok denizci başarılı olmaktadır.

2 dakika dinlenmeden sonra mekiklere geçilir.Mekikler yere oturarak, bacaklar dizlerden bükülü, ayaklar partner tarafından tutulmaktadır. 50 sayı yapan geçer not alır, ama burada dinlenme yatarak değil, ayakta olması şarttır.

Barfikste, zaman sınırlanması yok, ama en-az 10 sayı yapan devam edebilir. Aşağı pozisyonda kollar düz, yukarıda ise çene barın üzerinde olmalı.

Koşuda mesafe 10.5 dakikada geçenler devam ederler. 9 dakika civarında süper sayılır…

En son yüzmede 12.5 dakika altında iyi sayılırken, kendine saygı duyan her denizci 11 dakikanın altında yüzmelidir.

Test yapım sürede hava koşulları önem taşımaktadır. Kötü havalarda her istasyon performansında az bir düşüş normaldir. Test yılda 4-5 kez yapılması gerekirken, diğer zamanda istasyonlarda ayrı, ayrı performans yükseltme çalışmalarda ter dökülmesi gerekir.

Barışta daha fazla ter, savaşta daha az kan, der askeri deyim…

Ertan Hatipoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En okunanlar