1 Eylül 2015 Salı

DAFNE SCHİPPERS’İN YAPTIKLARI…






Pekin’de  bir çok atlet dereceleri ile bize atletizm ziyafeti sunmuş, ama bir tanesi far ki, yaptıkları ile deyim yerinde ise, ‘’bir taşla çok kuş vurdu!’’ Özellikle 200m. derecesi 21.63 ile, hem Avrupa rekoru, hem de ebedi listede Dünya’da 3. Derece olarak imza atmıştı!  Derece olarak, önündeki sporculardan bir tanesi genç yaşta öbür dünyaya göçmüş, diğeri ise, iyi tezgahlanmış  doping skandalı ile, rezil olmuş,  atletizmden ebediyen uzaklaştırılmıştı… Avrupa rekorunu (21.71) 1979 yılından kalan, efsanevi  DDR atleti Marita Koch kırmıştı. 

Uzun yıllar atletizm sporunda büyük tartışma sürüp gitmektedir. Eski Dünya rekorları, özellikle DDR atletlerin yaptıkları, güya doping ile elde edildikleri, bunları silinmesini isteyen bir kitle vardır. Bunları kendi ülkemizde de görmekte, okumaktayız. ‘’Sporun Baronlarına’’, deneyimli ağabeylerimize yakıştırabilmekteyiz, ama dünkü ‘’ergenleri’’insan dinlerken, gülmesi gelmektedir…Bir sporcunun rekorunu neye dayanarak elinden alabilirsin? Bu kızların numuneleri ya negatif, ya da pozitiftir. Madem ki, numuneleri negatif, yakalanmamışlar ve felsefeleri kesip, nokta koyulmaktadır. Bazılarına göre ‘’bir şeyler’’var ise, şüphelenmişler ise, bu onların problemidir!

Tüm bunlardan dolayı, Dafne’nin koşusu, tüm ‘’şüpecilerin’’ ağızlarını sonsuza kapatmalarını, eleştiri oklarını başka yöne çevireceklerini düşünülmektedir. Uçan Hollandalı kız onların şüphelerine son vermiş, yetenek, emek ve iradesi ile, en-son  ‘’paranoyak’’ uzmana gerekeni vermekteydi. Bu derecesi ile Schippers  sadece Koh’u değil, yine DDR orijinli atlet Haike Drechsler’i tarihe gömüyordu…Üstelik, koştuğu rekor menşeyi belli olmayan  yarışta değil, kocaman Dünya şampiyonasında, sıkı kontrol elekten geçerek, yapılmıştır!

Dafne Schippers şimdiden efsane Fanny Blankers-Koen ile kıyaslanmaya başlanmış, 70 yıl önce bir Olimpiyatta 4 altın madalya alan ‘’uçan hollandalı’’ile benzetiliyordu. Çok kısa zamanda Dünya’da sprint kraliçesine dönüşmüş, kendi ülke atletizm Tanrıca'sının hak eden mirasçısı oluvermişti.

                                                                                               

                                                                                                                Ertan Hatipoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En okunanlar