25 Eylül 2015 Cuma

KÖLSCH BİRASI

                      



Köln kentini görmeyen Almanya’yı görmüş sayılmaz, derler. Sadece yöresinde yapılan, şişkinlik yapmayan o meşhur Kölsch birasını içmeyen, hayatı boyunca merak eder...
Bir de Köln’lülerin gurur duydukları, spor dünyasında isim yapmış bir doping laboratuvarları var. Donanımlı, temiz, bilim adamlarla dolu bir merkez...Yıllar boyunca görevini yapmış, hatasız, güvenilir bir şekilde hizmet etmiştir.

Taki, son bir kaç aya kadar! 

İlk önce, Rus yürüyüşçü, şampiyon atlet Stanislav Emelyanov’un ‘’B’’ numunesi ‘’A’’ numunesinden farklı sonuç verdi!? Bu olay, deyim yerindeyse 100 yılda bir olur, bu sefer Dünya’nın en-güvenilir merkezinde olması, özellikle atletizm çevrelerini son derece rahatsız etti. Nasıl olur da, ikiye bölünen idrar, birisi EPO ‘’pozitif’’,  diğeri ise ‘’negatif’’ çıkabilir? Bir başarılı sporcunun hayatı ile nasıl öyle ucuz oynanabilir?

İAAF hemen olaya el koymuş durumda ve bu saatlerde Rus sporcu Stanislav Emilyanov’u suçsuz ilan edecek, üstünden tüm yasakları kaldıracaktır! Kaldıracak, ama görünen o ki, sporcu madur haklarını mahkemede arayacak, İAAF-ın prestiji bir darbe daha yiyecektir.

Köln Doping Merkezin sadece bu gafı olsa,  zamanla unutulur giderdi. Sadece bir kaç haftanın içinde laboratuvarın ikinci gafı olmuş, bu sefer yer yerinden oynayacak gibidir. Yine bir Rus yürüyüşçü Vera Sokolova’nın her iki numunesi farklı çıkmış, bu olayda 2. Numunesinin( screening) yanında bir de 1. Numunesini daha bir kez, konfirme etmek amacı ile yapılmış, ama yine farklı sonuçlar alınmıştır! İAAF-a net cevap veremedikleri için, tüm numuneleri Avusturya’nın Zibersdorfe  laboratuvarına göndermişler!? Meslektaşlarından yardım amacı ile...Göndermişler, ama bu arada 21 günlük  WADA kanunlu resmi bilgilendirme süresi geçmiş durumda. Böylece, İAAF bir değil, iki sporcudan özür dileyecek, tüm Dünya’da zaten sarsılan prestijleri yerlerde dolaşacaktır.

Köln gibi laboratuvarın bir kaç haftada prestiji sıfıra inmiş, büyük ihtimal arkreditesi alınacak, dinlendirilecektir. Belki de sadece EPO testleri yasakları gelecek. Son 10 yılda EPO testi yanılması ilk defa olmuş, üstelik en-beklenmedik yerden gelmiştir. Saransk madeninde görülen her sarı nesne altın olmayabilir...Kısacası, Kölsch birası bu sefer şişkinlik yaptı, fazladan işgüzarlık, hırs, ''keserim, ederim!'' tavırları benzer hezimetleri getirmektedir.

Antidoping kontrol sistemi bir an önce gözden geçirilmeli, özellikle şişkinlik yapmayan birayı fazla içilmemeli, tüm sporculara süçlu muamelesi yapılmaması gerekir.





                                                                                                            Ertan Hatipoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En okunanlar