5 Ağustos 2016 Cuma

FENER'İN HOCA PROBLEMİ

                                  








Fenerbahçe futbol takımı adam gibi futbol oynamayalı  ilginçtir, hocaları Victor Pereira’nın gelmesinden bu yana denk gelmektedir. Geçen sezondan başlayan çile, bu yıl da sürecek gibi gözükmektedir. En azından tüm antrenman-eğitim kanunları öyle emretmektedir.
Bir  takımın ilerlemesinde önem sırası ile 4 faktör vardır: kadro kalitesi ve genetic takım potansiyeli, antrenman-eğitim süreci, materyal, finans kaynakları  ve en-son olarak ülkedeki faaliyetin önemi ve medyadaki yeri.

Diğer faktörlere bakmadan, sadece 2., yani antrenman-eğitim sürecini incelersek, takımın neden bu durumlara düştüğünü, hedeflerine neden gidemediği ortaya çıkmaktadır.

Bir kere, futbolda ‘’antrenmanlı’’ ve ‘’formda’’ futbolcu, takım kavramlarını netleştirmek gerekmektedir. Antrenmanlı futbolcu başka, formda futbolcu veya takım  çok başkadır. Ama forma girilmesi için muhakkak antrenmanlı olunması gerekir. Antrenmanlı olması için de, antrenman yapılması gerekir.Fenerbahçe bu hazırlık şeması ile, sadece 9 günlük Topuk yaylası kampı ile, özellikle ön elemeli, erken sisteme antrenmanlı duruma gelmesi mümkün değildir! Forma nasıl girilsin?

‘’Formda’’ takımın hareketleri uyumlu, futbolcuların pasları  ve şutları isabetli, konsantrasyonları yüksektir. ‘’Antrenmanlı’’durumda performans vardır, ama sık, sık yapılan pas ve şut hatalarından dolayı, hedeflere zor ulaşılır, bir çok kez de ulaşılamaz. Fenerbahçe takımı bu iki duruma, vaziyete bile girmiş gözükmemektedir. Nasıl şampiyon olsunlar, Şampiyonlar Ligi’ne nasıl girsinler?
Aslında, Pereira ve ekibinin en-büyük şansızlıkları, takımın geçen ve bu yıl ön elemelere maruz kalınmaktır. Ona göre tedbir alınmak, ona göre sezon başını en-az 2 hafta önceye almak onların ellerindedir. Topuk yaylasından İstanbul gibi yere gelip, burada nem, kirlilik, ısı gibi iklimsel faktörlere maruz kalmak, çok akıllıca bir iş olmaması gerek.

Sportif forma ulaştıktan sonra, orada kalmak  en fazla 6-8 hafta sürer. Bunun temeli de hazırlık döneminde atılır. Pereira’nın maalesef, öyle  bir dönemi yok denilecek kadar minacıktır. Daha ilk günlerde hazır olmayan olsun, yorgun olsun futbolcuları hazırlık maçlarına atarken, sakatlıklara resmi davetiye basıyordu…

Kısacası, bu yarı sezon da böyle, gitsin, gitmesin, çileli geçecektir. Ümit yok mu?
Var, ama maçlar arası haftalık antrenmanlarını çok farklı yaklaşım ile yapılması gerekecek. Resmen ‘’bıçak sırtında’’ gidilmesi gerekecek, ama bunu Victor yapabilir mi, açıkçası çok şüphelidir. Ayrıca, milli aralarda, yüklemelerin dozunu artırmak zorunda ki, mümkün gözükmüyor, zira takımın futbolcuların çoğu milli takımlarında yer almaktadırlar.


Taraftarlar dua etsinler, daha 1-2 futbolcu hazır gelsin de, durum kısmen kurtarılsın. Hazır derken, başka takımlarda hazırlık yapmış, Fenerbahçe’ye transfer olacak futbolcular. Ümit onlarda çünkü…


                                                                                                       Ertan Hatipoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En okunanlar