11 Temmuz 2017 Salı

RUSLARIN KISA HAFIZASI

   




Maria Kuchina(Lasitskene) Rusya’nın son yıllarda yetiştirdiği en-yetenekli atletlerinden biridir. Özellikle, bu kadar eziyet çekmesine rağmen, bu performans, gerçekten çok çarpıcıdır. Bu sezon Maria 10. kez sırası ile, her girdiği yarışı kazanırken, Lozan Elmas Liginde 2.06m. performansı herkesi büyülüyordu.

Rusya Milli takımların atlamalar sorumlusu Anton Nazarov fakat, geçenlerde verdiği demeçte şöyle diyordu:’’ Dünya’da başka bir yüksekçi kadın, bir sezonda 10 tane sıra galibiyeti başardığını hatırlamıyorum. Bu olay inanılmazdır. Erkeklerde, belki efsane Valeri Brumel bunu başarmıştır, ama o zamanlar atletlerin yarışma temposu o kadar yoğun değildi…’’

Bugün, başka çok daha saygı duyulacak, ‘’hocaların hocası’’denilecek Evgeni Zagorulko kısa hafıza sahibi olduğunu gösterdi. Hem de yüksek atlama gibi bir konuda…’’Podmoskovye sevodnya’’portalına şöyle diyor:’’Büyük bulgar yüksekçi, Dünya rekortmeni Stefka Kostadinova bile, 2m. her sezon ortalama 3-4 kez geçebiliyordu!? Kuchina ise, her hafta atlamasına rağmen, 2m. altında derecesi yok!’’

Nazarov, atlet ve antrenör olarak hatırlamıyoruz, ama madem ki, koskocaman Rus takımın sorumlusu, Dünya atletizminde Stefka Kostadinova’yı duyduğunu umarız…Stefka 1985 sezonunda toplam 25 yarış yapmış ve hepsini kazanmıştı. Ayrıca, Kostadinova 11 kez 2.06m. üzerinde atlarken, Kuchina bunu sadece 1 kez başarmış durumda.

Zagorulko’nun iddiası, bize göre daha ilginçtir. İlginçtir, çünkü kendisi Stefka zaferlerinin canlı şahidi ve madurudur. O yıllarda Tamara Bikova’nın antrenörüydü…Bulgar atletin 197 kez 2.00m. üstünde atladığını bilmesi gerekir. Tüm atlayışlarını, zaferlerini hatırlamasına gerek yok, ama 197 rakamı 10 bölse, ortalama sezon başı kaç kez 2m. üstünde atladığını çözer. Ayrıca, Stefka’nın çok daha ‘’dişli’’rakipleri vardı…Kendi memleketinde bile 2.07m. atlayabilen L.Andonova mevcuttu!


Belki yaş ve diğer etkenler bazen unutkanlık getirebilirler, ama bu sektörde çalışıyor, bir de hala iddialı isen, tarihini, dersini çalışıp, konuşacaksın.


Ertan Hatipoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En okunanlar