14 Nisan 2019 Pazar

BULGAR TORBASI


                                               


Bulgar çuvalı veya torbası kuvvet, pliometrik ve kardiyo antrenmanlarında kullanılan bir alettir. İçinde kum olan deri torbası 5-23 kg. arasında yapılabilir. Esnek tutacakları sayesinde hem üst, hemde alt vücut bölümlerine hitap eden antrenmanlara uygun olup, tutuş gücünü de arttırmaktadır.

Eski bir güreşçi tarafından, 2005 yılında ilk defa kullanmaya başlanan çuval, itiş, burulma, salınım, çekme, eğilme, dönme, çömelme ve atış gibi işlevsel hareketlerin patlayıcılığını ve çabukluğunu ilerletmektedir.

Kendi milli folklorundan esinlenerek, çobanların keçi ve koyunları kullanarak güç gösterisi yapılan köy güreş meydanlarında, sonuca varmaktadır. Kısacası, hayvanları omuz ve ensesinde taşıyan çobanları görerek, ‘’Bulgarian Bag’’ı keşfetmektedir.

Özünde, ne kadar güreş ihtiyaçlarını karşılamaya yapılmış ise, pratikte fitnes ve atletizm ile ilgili sporlarda yerini bulmaktadır. Ağırlık antrenmanlarını çeşitlendirirken, kas dayanıklılığını ilerletmektedir.

Bulgar torbası sayesinde el bilek, tutuş gücü ve dayanıklılığı artarken, on kol, omuz, sırt ve bacakların esneklik ve işlevliği tavan yapmaktadır. Ayrıca, gövde, eklemlerin denge gelişimine katkıda bulunmaktadır. İçeriği ve formasından dolayı, çabukluk ve dayanıklılık antrenmanlarında kullanılan metotlar başka bir aletle yapılması mümkün değildir.

Tüm yukarıda sayılan nedenler, Bulgar torbasını futbola girmesini sağlamaktadır. Dengeli güç ürettiğinden, ikili mücadelelerde mutlak üstünlük, eklem ve bağlarda daha fazla esneklik, daha az sakatlık garanti etmektedir.





Güreş kültürüne, özümüze ve doğaya bakmaya devam etmeliyiz!

Ertan Hatipoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En okunanlar