7 Nisan 2019 Pazar

DAHA ÇABUK TOPARLANMAN İÇİN...


                              






Çabuk toparlanma, bir sonraki antrenmana daha taze, dinlenmiş çıkmak demektir. Bir sonraki antrenmanı daha öne alıp, daha kaliteli yapmak da anlamına gelir.Bunu başarabilenler, uzun vadede, tabiatı ile, daha başarılı olma ihtimalleri artmaktadır. Başarılı olmak sadece elit sporcuların hedefinde değildir, tabi...

Kısacası, bir sonraki antrenmana daha büyük, sağlıklı ve taze gitmen senin ellerinde.

Toparlanma antrenmandan hemen sonra başladığı için, ilk yapılması gereken kaliteli bir SOĞUTMA’dır. Kasların kabarmasını rahatlatmak, laktik asidin dağılması için, 5-6 dakikalık yavaş koşu ve ardından esnetme hareketleri yapılmalı. Kontrast duş, imkan varsa, sıcak duştan sonra buz gibi küvet kan dolaşımını arttırarak, tüm zehirli maddeleri dağıtıp, yok etmektedir.

Ağızdan alınanlara gelince, karbonhidratların GLİKOMİK ENDEKS’ine dikkat edilmelidir.Düşük endeksliler tüm enerjiyi, gün boyu yüksek tutmalarına rağmen, yüksek olanlar, ekmek, üzüm, kavun gibileri, antrenmandan sonra son derece faydalıdır.

Ayrıca, antrenmandan sonraki bir saate kadar PROTEİN ve karbonhidrat karışımlardan faydalanman gerekir. Karbonhidratlar insülini yükseltirken, proteinler gereken kas hücrelerine daha kolay ulaşırlar. Bu karışımlarda oran 75% karbonhidrat, 25% protein olmalıdır.

Bunların dışında, KİRAZ ve VİŞNE suyu kasların toparlanmasında önemli rolü vardır. Antioksidan ve antienflamatuar etkileri ile, gerekenleri yerine getirmekteler.

Mekanik olarak, MASAJ’a gidilmeli, kas gerginliğini güzel alıp, rahatlamalısınız. İmkan yoksa, SİLİNDİR ROLLER’in üzerinde benzer etkiyi bulur, özellikle omurganızı güzelce esnetirsiniz.

Özellikle antrenmandan 2-3 saat boyunca vücudun SU ihtiyacı fazladır. Antrenmanda kaybettiğin sıvının 1,5 kez fazlasını almalısın. Anlaman için antrenman öncesi ve sonrası kantara çıkman yeterlidir.

Elit, profesyonellere önerimiz de var...

Maçtan, yarıştan sonra serum takmaları toparlanmalarını roketleyecektir. Damardan alınanlar direk kana ulaştıkları için, hedeflere çabuk giderler. Maçta kaybettikleri mineral ve elektrolitleri yerine getirecek, enerji içeren maddeler seruma ilave edilip, vücudu çabuk diriltecektir. Tabi, tüm bunlar kulüp doktoru izni ve gözetiminde olmalıdır.

Ertan Hatipoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En okunanlar