29 Haziran 2019 Cumartesi

İNSAN DAYANIKLILIĞI NE KADARDIR?










Bilim adamları insan dayanıklılığını buldular! Organizmanın bir dayanıklılık değeri var ve bu değer istirahat metabolik hızından(RMR) 2,5 kez fazladır. Normal insan için, yaklaşık 4000 kalori günde.Her tür fazla yükleme daha fazla zaman sürdürülemez.

Düke Üniversitesi araştırmasını 5000 kilometre, 140 gün boyunca koşan sporcular üzerinde yapmış. Bir kaç ay boyunca, sporcular her hafta 6 maraton koşmuşlar. 

Bilim için önemli olan, bu tip yüklemede dinlenme metabolizması ritmidir. Dinlenme esasında yakılan kalori sayısını bularak, koşucuların yüklemedeki enerjisini hesaplatıp, farkın 2,5 olduğunu bulmuşlar.

Fark neden sınırlı olduğuna gelince, kas, kalp, ciğerlerden değil, vücudun daha fazla kalori sindirememesinden kaynaklandığını, sonuca bağlamışlar. Bundan dolayı, daha fazla ve uzun yükleme mümkün olamayacağını iddia etmekteler.

Enerji sarfiyatı ve koşu uzunluğu arasında başka bir gerçek bulunmuş. Maraton ne kadar uzun da olsa, sporcuların limitlerinden uzak olduğunu tespit etmişler.

Bir maraton için sporcu, istirahat metabolik hızından(RMR) 15,6 kez daha fazla enerji harcarken, 23 günlük Tour de France bisikletçiler, dinlenmeye göre, 4,8 kez daha fazla tüketir. Bir insan 95 günlük Antarktika doğa yürüyüşü için ise, dinlenmeye nazaran 3,5 kez fazla enerji harcamaktadır.
Kısacası, birkaç gün fazla yükleme durumunda insan kendini aşabilir, Vücut yağ, kaslardan, kendi bünyesinden enerji alabilir, sonra geriye koyar, toparlar. Daha uzun yüklemelerde, insan eşik üstünde durumdayken, vücut  enerji harcamasını dengeler.

Bir başka buluş ise, hamilelerin enerji harcamaları zaman zaman özümleme
 ritminin 2,2 kez fazla olduğudur.

İleriki yıllarda bu buluşun sporda nasıl kullanılacağı, merak konusu, açıkçası...

Ertan Hatipoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En okunanlar