8 Şubat 2015 Pazar

WADA ELİT SPOR'DAN KENDİ İŞİNİ KURDU



                       Ajans özellikle sadece şampiyonların peşinde

                                                                                    Elena Vaytsehovskaya-
                                                                                    ‘’Sovyetski sport daily’’


Sporda, özellikle son yıllarda bir çok doping skandallar oldu, ama şimdiye kadar neden eski numunelerin tekrar incelenmesi, ilk önce 8, daha sonra 10 yıla çıkma nedenleri hakkında mantıklı izaha rastlamadım. Acaba, kurallar  dar alanlı tıp uzmanlar tarafından mı empoze edildi?
Aslında onları çok iyi anlıyor, zira spor kendi başına araştırması için çok fazla geniş bir alandır. Fakat, bizim hayat çift yönlü bir yoldur. Bundan dolayı şu soruyu sormayı hakkım diye düşünüyorum: ‘’Sporda mevcut kurallar neler sağlamaktalar?’’
Temizlik?  Asgarisi bile yok. Elit sporun keşfettiği metotlar her zaman karşı tarafın bir adım önünde gider, diye bilinmektedir. Eksi yönleri barizdir. Sadece yıllar sonra altın madalyasını kaybetmiş sporcu meselesi değil,  böyle durumlarda bir çok anlam kaybedilir. Mesela gazetecilerin emeğine yazık, zaferin güzelliğini gösteremez, tarih olarak da kayda geçemez.
Evet, madalyalar dağıtılıyor, ama yıllar sonra, aslında şampiyon kahrından neredeyse hasta olmuş yarışın ikincisiymiş, diye ortaya çıkmaktadır!?
Veya hiç ödülüne kavuşamaz, oracıkta yere yatmış, kuvvetsiz inlemektedir. Aklından bile geçmez ki, 5-10 yıl sonra, ödülünü herhangi bir soyunma odasında takdim edilecektir.
Çok etkileyici, değil mi? Bir taraftan TV kanalları  kendi kurallarını empoze ederken,  diğer taraftan yayınlanan oyunlar  kulis ve skandallar ile çalkalanmaya başladıklarında, kayıtsız oluyorlar. Az sayıda insanların sporun temiz ve şeffaflığını öne sürerek kendilerine  rant elde edilişi. Ama, örneğin Rio’da yüzme finalleri gece yarısı yapılacak, diye problem yoktur!?
‘’Daha hızlı, daha yüksek, daha kuvvetli’’ sloganını seviyorsak, mantık olarak sporcuları denetenlere de yaymalıyız. Doping kurallarını ihlal edenleri yarışlardan önce tespit edilmeli, gerçek şampiyonlara madalyalarını yerinde verilmelidir. Bunun için gerekirse yarıştan 1 saat önce numune alınması gerekiyorsa-yapılmalı. Güreş ve halterde mesela, uzun yıllardan beri kantar uygulaması vardır. Bir çok kişi yarıştan 1 gün önce kantar uygulamasının dürüstçe bir şey olduğunu öne sürseler de, ben karşıyım. Sporcular yarıştan önce 10 kg. düşüp, daha sonra müsabakalara yine belirlenen sikletinin fazlası ile mindere çıkmaktadır. Ama bu kimseyi rahatsız etmiyor, kurallar bunlara yol açmaktadır.
8 yıl önce bu konuları hokey sporun duayeni Vyacheslav Fetisov ile konuşmamızda:
-       Bir sporcuya ödülünü verdikten sonra geri alamazsın! Profesyonel hokeyde bu imkansız. ‘’Stenley’’ kupasını alırsan mesela, kimse geri alamaz. Şimdiki kuralar alınan numunelerin 8 yıl korunması ve her an açılıp yeniden bakılmasına izin veriliyor. Bu kural benim için çok aptalca bir uygulama. Demek sporu bıraksan bile, 8 yıl boyunca korkularınla yaşamak zorundasın…
O yıllarda Fetisov WADA yöneticilerin bir üyesiydi. 8 yıl kuralı tartışmaya açılmışken, kendisi karşı çıkmış, meslektaşlarını ikna etmek için çok çaba sarf etmişti. Her şeyi yarışlardan önce halletmeli, madalyalar dağıtıldıktan sonra, geri almaya kalkışırsan, sporda sonuç kalmaz, tüm neticelere kuşku duyulurdu.
İşte bu gün geldiğimiz durum bu! Temiz spor  için ‘’savaşanlar’’ bunu görmeleri için ilk önce kendi psikolojilerini yenmek zorundadır. Onlar tıpkı statlarda savaşanlar gibi bu showun bir parçaları olduklarını algılamalı. Bu showda kazanmak ve kaybetmek el ele gittikleri gerçeğini kabul etmeliler.
Olayları gerçek isimleri ile telaffuz etmemiz gerekirse, WADA elit spordan kendine bir iş alanı yaratmıştır. Üstelik kimselerde dokunulmazı olan…Hedefi büyük şampiyonları yakalamak, PR yapmaktır.
Ne pahasına olursa…



                                                                                      Rusçadan çeviri: Ertan Hatipoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En okunanlar