10 Mart 2016 Perşembe

SHARAPOVA VE DİĞERLERİNİ KURTARACAK DETAY






Maria Sharapova Dünya tenisinde ekol olmuş bir sporcu. Milyonlarca hayrana sahip, sporun en-güzel  çiçeklerinden biridir. Başına böyle bir felaket gelmesi, çok sayıda insanı üzerken, ayni zamanda tenis sporunun prestijini sarsmıştır.

WADA yasaklar madde listesine  01.01. 2016 tarihinden itibaren meldonium maddesini almasını eylül ayında ilk defa yayınlamış, bilgilendirme yapmıştı. Spor dünyası bu kararı kabaca, net olarak ekim ve kasım aylarında algılamış, kullananlar tedbirlerini almıştı.
Almış, ama bilim adamların, laboratuvar hocaların öne sürdükleri bir detay dikkatli gözlerden kaçamazdı. Meldonium maddesi vücutta 4 aya kadar kalma ve tespit edilir olması akıllara şu soruyu getirmektedir: Ocak ayında bu madde ile yakalanan sporcular ekim, kasım aylarında, yani WADA duyurusundan sonra kullandıkları ilacı kesseler bile, ocak ayında çıkma ihtimali var mı? VAR!

Demek, ocak aylarında testlerde ayni madde ile yakalan sporcuların aslında hepsi masum olma ihtimalleri vardır! Onlar WADA talimatına uymuş, ama vücut  4 ay sonra attığı için, böyle bir vukuata maruz kalmış, aslında doping ihlali yapmamış sporculardır.

Sporcuların avukatları ilk önce, kendi federasyonlarına sunacakları savunmalarda işte, bu detayı öne sürerek, müşterilerini en-az zarar ile kurtarmaya bakacak, görevlerini yapacaktır. Öbür taraftan, IOC ve WADA bir kereye mahsus olmak üzere,  ‘’ocak ayı-meldonium’’ hadiselerine af çıkarması gündeme gelirse kimse şaşırmaz, değil mi?



                                                                                                Ertan Hatipoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En okunanlar