14 Temmuz 2016 Perşembe

MAÇTAN SONRAKİ GÜN…







Futbol’da teknik ekipleri yoran, çözmeyi zorlayan bir çok konu vardır.Haftalık maçtan sonraki toparlanma, bir an önce taze yeni hafta yüklemelerine geçme ve bekleyen vazifeleri çözme problemi ülkemizde bir çok teknik direktörün zorlandığı konudur.

Genelde bu problemi pasif dinlenme ile ‘’yarın dinlenin!’’ komutu ile çözülmeye gidilmektedir. Bazıları ise 2, bazen de 3 gün dinlenme vermektedir, ama oralara girmeyi düşünmüyoruz. Girmiştik, çünkü…

Bilindiği gibi, toparlanma süreci maçtan hemen sonra başlamaktadır. Deplasmanda dahil, oynanan her maçtan sonra 10-15 dakikalık jok, toparlanma sürecini hızlandıracak, bundan dolayı mecburi kılmaktayız!

Bizim yazımızın asıl konusu ertesi gün neler yapılır, nasıl hareket edilmelidir. Deplasman maçı olsun, evinde olsun, geç saatlerde de olsa, takım evine ulaşır.
Ertesi sabah, tercihen kahvaltıdan önce, ama geç dönülmüş ise, saat 10.00 gibi 40 dakikalık yenilenme, nabız 140/dak. geçmeyen bir koşu yapılmalı. Dinlendirici, rahat, ama koşu…Bu tür antrenmana ‘’kompensator’’ tedarik de denilir, amacı ise hem maçtan aktif çıkmak, hem vücutta birikmiş zararlı maddeleri atmaktır. Toparlanma sürecini artırmak, yeni haftaya daha taze çıkmak, bir sonraki maça daha diri, vazifelerini çözmüş takım olarak, çıkmaktır…Üstüne mekik, ters mekik, şınav gibi genel kuvvet, 2-er, 3-er seri halinde yapılırsa, bu konuda katkıda bulunmuş, hem de temel niteliklerini diri tutulmuş olacaktır.

Antrenmandan sonra klasik, derin masaj, imkan yoksa, sadece bel bölgesinde 10 dakikalık masaj iyi gelecektir. O gün saunadan uzak durulmalı. Akşamki maçta vücut zaten çok ter atmış, daha fazlası mineral dengeyi bozabilir. Kripto masaj, buzlu sauna gibi imkan varsa, hemen değerlendirilmelidir.
Medikamental olarak, kulüp doktorun önerdiği mineral, vitamin, protein tozu ve s. kullanarak, antrenman sürecini tamamlanmış olunmaktadır. Kurallar içinde, değişik içerikli serumlar futbolculara mucizeler yaratabilir, ama doktor denetimi elden bırakmamak gerekir!Akşam uykusu, özellikle erkekler için, büyüme hormonu salgılandığı tek zaman olduğunu unutmamak, önemlidir.

Maçtan sonraki 2. gün profesyonel, fazla imkana sahip takımlar, toplamı çok yüklemeli çift antrenmana geçerler, amatörler ise, az yüklemeli tek antrenman veya dinlenme ile devam etmektedirler. Uzun vadede, fark zaten neticelere yansımaktadır.Tedbirsiz, kendi raylarıdan çıkmak daha kötü sonuçlara yol açmaktadır. Macera aramayın!

Maçtan aktif çıkmayı denemede fayda var. Farkı göreceksiniz…


                                                                                                                       Ertan Hatipoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En okunanlar