12 Haziran 2014 Perşembe

TÜKENMİŞLİK SENDROMU





Brezilya World Cup’a sayılı saatler kalmışken, sık sık ‘’dünya futbolun yıldızlarını bir araya getirecek’’ anonslarını duyacağız. Gerçekten tümü orada mı olacak ve olanların durumu nedir? Son 2-3 World Cup modern futbol festivalinden çok, ticarileştirilmiş futbolun kurbanı olmuştur. Uzun, gergin ve yorucu sezondan sonra, futbolcular sağlıklarını tehlikeye atarak, kendi ülkeleri için son bir ‘’kalkışı’’denemek zorunda kalıyorlar. Bazıları sadece denemeleriyle kalıyor, sakatlıklar onları çekilmeye zorluyor.

Futbolda sakatlıklar oranı çok yüksek olduğu bilinen bir gerçektir. Bunun sebebi uzun ve yorucu sezonun yanında antrenman-eğitim süreçlerinde gizlidir. Diego Simeone’nin mayıs ayı sonlarına doğru  sitemkar demeci: ‘’bu sezon milyonlarca maç oynadık!’’ her şeyi anlatıyor… Son iki maçından önce sakatlanan futbolcusunu  alternatif tıp’ın ellerine teslim etmiş, sonra da son umut sahaya sürmüştü. Özellikle Avrupa futbolunda başarılı kulüplerin futbolcuları sezon boyu 60-a yakın maç oynamak zorunda ki, bu rakamı kaldırmak her sporcunun harcı değildir.
Öbür taraftan,  Avrupa kupaları final maçları World Cup tarihinden sadece 3-4 hafta önce oynanmakta. Bu süreç ‘’bataryaları şarj etme’’ için oldukça yetersizdir. Bize göre, bu süre en-azından 5-6 hafta olması gerekir. Bu konuda en-zarar gören İspanya olduğunu hatırlatmak zorundayız…
Yoğun maç trafiği beraberinde şiddetli kaz-sinir yorgunluk getirmektedir. Maçtan sonra bir çok bileşen  24 ve 48 saat sonra toparlanır, ama bazıları var ki, 72 saatten sonra bile yerine gelemezler. Grup maçlarında maçlar 5 gün ara ile hesaplanmış, ama ikinci yarı final maçını kaybeden takım üçüncülük maçına sadece  üç gün sonra çıkacak ki, bu bize göre  toparlanma açısında oldukça azdır.

Antrenman-eğitim açısından oyunun çabuklaşması ile paralel, daha fazla atletizm yöntemleri kullanmaya başlanmış, bazı futbolcular fitness bağımlılara benzemiş durumda. Eskiden sadece yokuş yukarı çabuk koşulurken, şimdi yokuş aşağı da koşturarak kontrast metot kullanmakta. Bu tür uygulamalar belli prensiplerle yapılmadığında ani dönüşlerde kıkırdak ve eklem sakatlıkları oluşmakta. Futbol ayakkabılar hakkında da büyük tartışmalar var. Eskiden ayak bileklerini kapsarken günümüzdekiler daha hafif, bileği açıkta bırakmış durumda ki, ani dönüşlerde bilek sakatlıklara davetiye getirilmekte.

İşte tüm bu sebeplerden dolayı Brezilya’daki World Cup gençlerin müsabakası olacak, onların ‘’borusu ötecek’’ diye, düşünmekteyiz. Bir Kızılderili atasözü der ki: ‘’İşler zorlaşınca ayakta kalan güçlülerdir!’’

                                                                                                            Ertan Hatipoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En okunanlar