1 Nisan 2015 Çarşamba

L-THEANİN

  



Yeşil çay antioksidan nitelikleri ve polifenol deposu olarak bilinmektedir. Bir başka yönü, sakinlik ve kaliteli uyku getirmesi, sıkça atlanan veya küçümseyen tarafıdır. Aminoasit L-teanin  yıllarca yeşil çayın küçük sırı olarak bilinir. Strese karşı, sakin duruş, kaliteli uyku arayan herkes bu sırrı kullanmış, faydalarını bilmektedir.

L-teamin yapı olarak Glutamin’e yakın, onun etil türevi de denilebilir.Vücutta enzim sentezinde kullanamaması,  protein olmayan aminoasit kategorisine girer.
Doğal olarak, en-fazla yeşil ve siyah çayda bulunurken, genç yapraklarda daha fazla miktar vardır. Kurutulmuş olarak kullanılırsa, daha fazla L-teanin  tüketilmiş olunur.

Teanin emilimi ince bağırsaklarda olurken, metabolizması çok Glutamin’e benzer. Strüktür olarak L-teamin GABA ve Glutamat’a da çok yakındır. Oral alınımında teanin kan-beyin bariyerini çabuk geçer ve fizyolojik işlevini direkt beyinde yapar. Yüksek etkisi 5 saate kadar sürerken, tamamen 24 saat sonra beyinde etkisi biter. Temel işlevi beyin ve sinir sistemlerde gerçekleşir.

Moral düzeltmesi, stresi uzak tutmak, mental tutum ve konsantre için kullanılır.
Kaliteli uyku düzeni için kullanması, büyüme hormonu tetiklemesi, beraberinde kaliteli toparlanmayı da getirmektedir. Bunlardan dolayı, elit sporcuların sık başvurdukları bir yöntemdir.

Günlük 150-200mg. tavsiyemizdir. Daha yüksek miktarlar yan etki ve toksin getirmezken, yine de abartılmaması gerekir.

Mental hazırlık ve konsantre hedefleniyorsa,  az miktarda KAFEİN ile alınırsa daha iyi sonuç alınmaktadır.
Stres ile savaşta L-teanin en iyi  JİNSENG, RHODİOLA  ve  ASHVARANDA gibi adaptogenler ile kombine edilmesi gerekir.
Moral düzeltmesi için 5-HTP ile alınırsa, daha iyi sonuca varılır.
Kaliteli uyku için muhakkak MELATONİN ile kombine edilmesi gerekir.
GLUTAMİN  ile beraber alınması son derece sakıncalı, zira bağırsaklarda yolları ayni olduğundan, birbirinle rakip olurlar


Afiyet olsun!

                                                                                                           Ertan Hatipoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En okunanlar