14 Eylül 2016 Çarşamba

SPORDA SOĞUK SAVAŞ!


                                     







Rus sporcuların Rio 2016 alınmasından sonra, karşı taraf atağı gecikmedi. Kendilerini Fancy Bears olarak tanıtan bir hacker grubu, WADA gizli mesajlaşma ağına girmeyi başardı ve inanılmaz haberleri kısa zamanda tüm dünya’ya yaydı, yaymaya da devam edecekmiş.

Hacker aktivistlerin ilk kurbanları tenisin en-ünlü sporcularından, Serena ve Venüs kardeşlerdir. Serena Williams özel sağlık problemlerinden dolayı, 2010, 2014 ve 2015 yıllarında WADA izinli, oxikodon, hidromorfon, prednizon ve methilprednizolon maddeleri kullanmıştır! Tüm  yukarıdaki maddeler yasaklı listede oldukları söylemeye gerek yok, ayrıca bu tür maddeleri kullanan her hangi sporcu ne bahanesi olursa olsun, avantajlarından dolayı, sporu çoktan bırakmış olması gerekir. Gösterilen belgelere göre, izni bizzat ITF doktoru Stewart Miller tarafından verilmiştir.
Venüs’e ise, predizon, prednizolon, triamsinolon ve formoterol gibi maddelere izin çıkmıştır! Yine ayni doctor izni vermiş, kısacası Williams kardeşlerin hastalıklarına çare bulmuştur…ITF iddiaları kabul ederek, ‘’tedavi amaçlı’’ demekle yetindiler. Acaba hastalıkları olmasaydı, Williams kardeşler daha ne kadar başarılı olurdu, açıkçası insanın kafasını kurcalayan sorudur?

Fancy Bears’ın ikinci kurbanları Rio 2016  jimnastikte altın madalyalar kazanan, Simon Biles! Onun olayı da çok skandal…Olimpiyat’tan önce yasaklı madde ile pozitif çıkarken ve derhal atılması gerekirken, USA Jimnastik Federasyonu belge göstererek, alınan madde(metilfenidat!) tedavi amaçlı olduğunu iddia ederek, sporcusunu korumaktadır. Daha sonra, yapılan açıklamaya göre, Simon küçüklükten beri dikkatsizlik ve hiperaktivite sendromu yaşıyormuş! Yıllarca WADA denetimde amfetamin grubundan ilaçlar kulanmaktaymış!?

Bir başka amerikalı sporcu, Rio 2016 altına uzanabilen basketbolcu Elena Delle Donne hackerlerin hedefi olmuştur. Ağustos 2016 amfetamin ile pozitif çıktıktan sonra, gereken işlem yapılması yerine, 2014 yılından bir belge ile, WADA izinli amfetamin ve hidrokortizon maddeleri tedavi amaçlı kullanmasına izin var, diye yazmaktaymış!? Bazı kuruluşlar sporcu sağlılığını mı koruyor, madde bağlıları mı yetiştiriyor, açıkçası kafamızı kurçalayan ikinci soru olmaktadır?

İşte, bunlar dünya sporun son bombaları, estirilen soğuk savaşın rüzgarları bakalım daha neler getirecek!



                                                                                      Ertan Hatipoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En okunanlar