5 Nisan 2017 Çarşamba

KENDİ İNTERVALİNİ BUL!










İnterval antrenmanda dinlenmeleri belirleyen formüller yoktur. Her şey sizin o anki fiziksel durumunuz, antrenman seviyeniz, hatta  antrenmandan önce ne kadar su ve gıda tüketmenize bağlıdır. Bazen dinlenmek için saniyeler, bazen ise, dakikalar gereklidir. Hocalar'ın bir büyük kısmı vücudun iç hislerine konsantre olunmalı, oradan gelen sesleri dinlenmeli, diye düşünmektedir.

Dinlenme aralar hareket kalitesini direkt, her antrenman sonrası dinlenme süreçlerini  dolaylı etkilemekteler. Eğer az dinlenme ile koşularımızı yapıyorsak, daha az kuvvetimiz kalırken, antrenmandan sonra daha uzun toparlamamız gerekecektir.

Dinlenme araları her zaman ayni olmaları koşul değildir. Antrenman sonlarına doğru daha fazla dinlenme ihtiyacı gayet normaldir.

Dinlenme araları sadece cinsiyet, antrenman seviyesi, yaş gibi faktörlere  değil, uyku düzeni, gıda rejimi, toparlanma prosedürleri gibi, faktörlere de bağlıdır.

Solunum ritmi ve nabzınızı daima kontrol altında tutmalı, dikkat ile takip etmelisiniz. Herkesin kalbi farklı kapasitelidir, ama 160 nabız  altına inmek  gerekir.Bir çok elit koşucular için bu rakamlar 130-135 kadardır. Ancak oralarda nefesiniz rahatlar, rahatlık geri gelir ve bir sonraki koşuya hazır hissedersiniz.

Kendi vücudunuzu hissetmeyi öğrendikten sonra, oradaki tüm değişimleri algılar, ne zaman  ve ne sürat ile koşmanız gerektiğini bileceksiniz. Güçlü ve zayıf taraflarınızı belirlerken, istatistik verilere bakmalı, oralarla kıyaslayıp, kendi dinlenme aralarınızı belirlemelisiniz. Ayrıca, o verilerden fazla sapmalar tespit ederseniz, büyük ihtimal hastalık veya sürantrene durumu olabilir.

Antrenör ile çalışırsanız, programınız sizin kapasitenize göre olacaktır.İnternette dolaşan binlerce antrenman programı ortalama istatistik verilere göre yapılmıştır. Uzman antrenman programa rağmen yine de, bazen, kendi iç hislerinizi dinlemeli, ona göre yükleme ve dinlenmelerinizi konuşarak optimalleştirmeniz gerekir.

Yeni dönem  yeni interval antrenmanlarına geçildiğinde, yeni nabız ve nefes verileri daha ilk antrenmanlardan itibaren dikkat ile takip edilir. Vücut kendisi dinlenme aralarını belirlerken, yakından takip ve not edilmelidir. Yeni intervaller ile yapılan 3-4 antrenman sonrası, dinlenme aralarınız oturmuş olacaktır.


Ertan Hatipoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En okunanlar