23 Nisan 2017 Pazar

KOŞU GÜCÜ

                                               









Bisiklet sporunda sürüş gücünü ölçmek hit olmuşken, koşucularda daha yeni yeni kullanmaya başlandı sayılır.  Ölçüm cihazı antrenman sırasında bir çok fiziksel bileşen analiz edilmesine fırsat vermektedir.

Nedir bu cihaz ve koşu gücünü nasıl ölçmektedir?

Cihaz koşu gücünü WATT olarak ölçmektedir. Watt- 1 kg. kütleyi 1 saniyede 1m. taşıması demektir. Kısacası, belli zamanda ne kadar iş yapılıyor, anlamına gelmektedir. Ölçümler ayakkabı veya göğüse, nabız ölçer prensibi gibi, yerleşen sensörlerin yardımı ile gerçekleşmektedir. Göğüse yerleşenler kullanılan kas gücü hakkında bilgi verirken, ayakkabıda olanlar yerle temas, itiş gücünü ölçmektedir.

Nasıl ve neden kullanılır? 

Koşu gücünü ölçüp, koşu tekniği ile enerji kaybı oranları net görülür. Ayrıca koşu ritminizi, örneğin 180 adım/dak. 190-a arttırılırsa enerji sarfiyatı nasıl etkileniyor, rahatça görünmektedir. Çok dalgalı, yukarı-aşağı koşanlar daha yataya geçebilir, nabız ve ritim denkleştirmesini kolayca bulabilirler.

Cihazların objektif olmaları bir başka önemli nitelikleridir. Kullanılan güç ve uğraşın o anki verileri net çıkmaktadır. Nem, ısı, koşu profili, rüzgar tüm bunlar nabzı etkilemektir, ama bu cihazlarla her zaman objektif olunur. Süper bir antrenman arkadaşıdır.

Özellikle maraton ve benzer yarışlarda cihaz güncellenerek sporcuya değişik parkur aşamalarında tempo ‘’tavsiye’’ ederek, hedeflere daha kolay ulaştırmaktadır.


Tüm bunlara rağmen, sadece bir ölçüm cihazı olduğunu, kullanmadan önce nasıl ve neden kullanacağınızı netleştirmenizde fayda var. Onu ayrı bir stres etkene dönüştürmeyin!


Ertan Hatipoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En okunanlar