9 Nisan 2017 Pazar

KISACASI - MONACO'LU MEMURLAR

                                     






Atletizm’de 100m. finalinden sonra en-merak edilen şampiyonlar maratonculardır. Bu yarışlar Olimpiyat gibi forumda olursa, ilgi ve merak kat kat artmaktadır.

2016 Rio Olimpiyat maraton koşusunu kazanan Kenyalı Jemima Sumgong doping bulunmuş. Kuşkusuz bu olay İAAF için büyük prestij kaybı olmuştur. Hani Rus atletlerini Olimpiyat’a almayarak, diğer ‘’temiz’’atletleri koruyacaklardı? Üstelik, bu skandalın bir kaç tarafı görünmektedir. Birincisi, doping Olimpiyat sırasında değil, yarış dışı, rutin kontrollerde EPO çıkmıştı. Demek ki, Monacolu memurların denetleme sisteminde çok boşluklar var… İkincisi, Jemima’nın ilk vukuatı olmadığı ortaya çıkmıştır. 2012 yılında Boston maratonu 2. Olduktan sonra, yasaklı prednizolon maddesi çıkmış, ama Monacolu memurlar sağlık problemini öne sürerek, sporcuyu pas geçmişlerdir. O kararın altındaki imza tabi ki, o zamanların İAAF Doping Komisyon Şefi Gabriel Dolle ait olacaktır. Ayni Dolle şimdi rüşvetten cezalı duruma düşüp, emekli olmuştur.

Sumgong’un antrenörü ünlü italyan Claudio Baradelli’dir. Kurt hocanın vukuatlarını sayarsak, yazı çok uzar, ama  Rita Jeptu’nun ayni bu olayda gibi EPO maddesi bulunmuştu. Baradelli’nin grubundan Nansy Langat, Alfred Yego, Janet Jepkosgey ve Eunice Sum gibi süper starlar yakalanmış, cezalı duruma düşmüşlerdir.

Monacolu memurların mantık ve hareketlerine göre, Baradelli grubunda tüm sporcular hemen yasaklanıp, ‘’temizleri’’ korumak gerekirdi. Onların hala yarışıyor olmaları çok şey anlatmaktadır…Onları koruyan ise, cezaevine gideceğine, emekli olup, kurtarmıştır!

Jamaica sprinterlerin durumu da benzerdir. Madem ki, bir Rus antrenöre inanılıyor ve yüzlerce sporcu cezalandırılıyor, neden Jamaica’ya yıllarca clenbuterol maddesini sattığını itiraf eden Meksika’lı ilaç satıcı uzmanın sözlerin doğrultusunda hareket edilmiyor? Üstelik o madde bir çok sporcuda çıkmış ise…

Alberto Salazar uzatmalı komedisi, Paula Radcliffe parodisi, araştırılıp hala açıklanmayan, yakalanan ve rüşvetle kurtulan 225 sporcu trajedisi, Justin Gatlin vukuatları ve karşılığında bazı temiz rus atletlerin kontrastı...Kısacası her şey atletizmin bittiğini anlatmaktadır. Bu ağır tabloya eski başkan Lamine Diack ve  oğlu İnterpol’den arananlar listesine girmeleri, kurumun eski Media sorumlusu, daha sonra, Genel sekreter olan Nick Davies’in rüşvet cezası alması, Monaco’lu memurların aldıkları tüm kararları sorgulanan hale getirmiştir.

Rus atletlere yarışma hakkını alarak, diğer ‘’temiz’’atletleri koruyorum demek çok komik, son derece çifte standart kokan bir uygulamadır. Doping problemi tüm Dünya sporu problemidir, bunu yukarıdaki  kısa örnekler açıkça göstermektedir. Bir gün izin çıkarsa, kötü niyetli rakipler ortamına denk gelmeyeceklerini kim garanti eder?


Ertan Hatipoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En okunanlar