10 Nisan 2017 Pazartesi

KUVVET, KÜTLE VEYA KABARTMA MI?








Seriler arasında dinlenme süreleri kasların kuvvete, kütleye veya kabarmaya yönelik mi çalışıyor, çok net göstermektedir. Hedeflere göre, çalışma araların ne olması gerekir, bakalım!

KUVVET çalışması hedef ise, maksimal çıvarında ağırlıklar setlerin arasında, merkezi sinir sistemi(MSS) dinlenmesi için maksimal dinlenmeler gerekir. Ortalama, sporcu kapasitesi ve cinsiyetine göre bu sure 2-4 dakika sürmektedir.
Eğer çalışma ağarlıklar 85% çıvarında ise, 2-3 dakika yeterli olacaktır.

Özellikle maksimal ağırlık çalışmalarda MSS toparlanması çok önemlidir. 1-4 tekrar, 2-4 dakika ve daha fazla dinlenmeler tavsiye edilmektedir.

KÜTLE hedeflenen çalışmalarda, genelde dinlenme aralar  1-1,5 dakikadır. Bu süreçte toparlanma yetersiz olup, daha fazla kas lifi iştirak etmesine neden olunur. Yorulan kasların yerini yeni lifler almaktadır.

1-1,5 dakika dinlenme aralar kasların hipertrofisi için ideal sayılmaktadır. Daha az dinlenmeler kaslar arası yağı yakılmasına yol açarken, özellikle boddy sporcuların sık başvurdukları bir çalışma türüdür. Siklet sporu yapan elitler bu tür çalışmaları programlarına dahil ederken, değişik dinlenme aralar ile, antrenman aksanlarının yönlerini istenilen rotaya sokmalarını bilmekteler.

KABARTMA  kaslar hedefleyen çalışmalarda en-çok 50 saniye dinlenme aralar uygulanır. Setlerde tekrar sayılar 15 ve daha fazla olacaktır. Kısa dinlenmeler yağların yıkımına yol açmaktadır.


Yukarıda belirtilen çalışma ve dinlenme şemalar kanun değildir. İlginçtir, bilim adamlar daha kasların neden büyüdükleri cevabını net vermiş değiller. Ayrıca, değişik araştırmalar çelişkili neticeler göstermiştir.

Kendi derece, set ve dinlenme aralarınızı, daima kontrol altında tutup, kaydetmeyi unutmayın. Hedeflere göre ilerlemenizi belki standart olmayan şema ve programlar yardımcı olacaktır. Deney yapmaktan çekinmeyin, o alanda keşfetmeye bekleyen çok detay var!



Ertan Hatipoğlu


Not: Fotograf ''Hürriyet'' gazetesinden alınmıştır!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En okunanlar