25 Temmuz 2014 Cuma

BURSASPOR'UN HATALARI

    


Her sporda olduğu gibi planlanma, özellikle hazırlık dönemlerde çok önemli kalmayıp, takımların performanslarını ciddi bir şekilde etkilemektedir. O dönemler sportif formun temeli atıldığı için çok dikkatli ve akıllıca planlanmalı, hataları hiç kaldırmazlar.
Bursaspor takımı Avrupa liginde ön eleme maçı olduğundan, bir kere hazırlıklarını  ilk maçtan sadece 3 hafta önce, oldukça gecikmeli başladı. Bir hafta kendi tesislerinde hazırlık yaptıktan sonra, Kartepe yüksek irtifa kampına gitti. Futbolcuların vücutları hazır olmaları için, kendi tesislerindeki o bir hafta antrenmanı doğru bulmaktayız.

Maalesef, olumlu bulduğumuz sadece bu bir haftalık hazırlıktır…Bundan sonrası tamamen hatalarla dolu bir planlanma olduğunu görmekteyiz.

Sadece 9-10 günlük 1600m. rakımda kamp, gerekli vazifeleri çözmezken, o kadar az bir zamanda futbolcuların organizmalarını gereksiz uyumlarla uğraştırıldı. Birinci maçta bir uyum problemi yokken, sadece antrenman eksikliği göze çarpmış, ikinci maçta bunun yanında deniz seviyesi uyumu (reaklimatizasyon) problemleri ve belirtileri  gözlendi. Kısacası, futbolcular hem rakip, hemde kendi uyum problemleri ile mücadele etmek zorundaydılar. Onlar grip hastası değil, ama gripli gibiydiler… Bu durum rakımdan ineli 5-6. günden 17-18 güne kadar devam eder.  O dönemde bırakın resmi maçı, yavaş koşu, genel kuvvet, uzun yürüyüşler dışında hiç bir yüklenme yapılmaz, yapılırsa çok yüklü bedel ödenir.
Aynen akşamki Bursasporun ödediği bedel gibi!

Yüksek rakımlı hazırlık çok önemli bir ‘’silah’’,  doğru kullanırsa takımları hayal edilemeyecek kadar çok güzel ‘’seyahatlara’’taşıyan bir araçtır. Sadece uyum süreçlere kalmayıp, içerikli antrenman ve yüklemelere bilgi ve dikkat isteyen bir çalışma metodudur. Teknik direktor bu  gibi ayrıntıları bilmeyebilir, ama mutlaka  bu konunun uzmanlarından bilgi almalı, adımlarını daha dikkatli atmalıdır. Elit sporda bilim tam hızla yerleşmiş durumda, her yerde karşınıza çıkmaktadır.

Artık eskisi gibi, 25 kuruşa simit yok!



                                                                                                Ertan Hatipoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En okunanlar