13 Temmuz 2014 Pazar

VE FUTBOL PALANDÖKEN'İ KEŞFETTİ




Elit sporda, özellikle fonksiyonel olanların, yüksek irtifa antrenmanların faydalarını çoktan keşfetmiş durumda, fakat ne hikmetse takım sporların neredeyse tamamında hala tartışmalar devam etmektedir. Normaldir; Karar verenler hala bu tür hazırlık kamplarda yapılan antrenmanların sporcu fonksiyonelliğine, toparlanmasına 2, hatta 3 misli faydası olduğunu belirlemekte zorluk çekerken, spor fizyoloji bilgileri buna müsaade etmiyor.

Tabi, arzulanan faydalara ancak ve ancak doğru yüksek rakım antrenman prensipleri  uygulanır, bir takım ince noktalara dikkat edilirse ulaşılır. Öyle ‘’pata-küte’’ girilirse, hüsran yaşanır, bizden söylenmesi…

Yıllarca Dünya futbolu dağ kamplarını sıcak yaz gecelerden kaçış, serinleme, akşamları dolu uyumak için kullanılıyor, biraz da serin ortamda daha kaliteli antrenman yapalım düşünceleri ağır basıyordu. Genelde orta ve alçak rakamlı yurdumuzun ve Avrupa’nın dağları tercih ediliyor, en-çok 2 haftalığına çıkılıyordu. Yarardan fazlası-zarar; O sürede vücut  yeni şartlara adapte olmuş, kaliteli antrenman yapılacağına, deniz seviyesine dönmek, organizmayı hırpalamadan başka bir şey değil. Kısacası, futbol ve diğer takım sporları yüksek rakım silahını uzun zaman devreye sokup, kullanamadılar.

Son yıllarda bu durum değişti. Avrupanın bazı takımları atletlerin gittikleri yüksek denilen, yani 2000-2400 m. kamp yerlerine gitmeye başladılar.Üstelik 2 hafta değil, en az 20 gün kalmaya, sıkı antrenman ve hazırlık maçları yapmaya özen gösterdiler.

İşte size güzel bir örnek- Akhisar futbol takımı ve genç hocası Mustafa Reşit Akçay! 8.07-8.08 tarihlerde tam bir ay Palandöken yaylalarında ‘’yürek yiyecek!’’.Üstelik, futbolcuları adapte olduktan sonra, 22-25.07 tarihlerde Çaykur Rize  ve Marsilya takımları ile birer hazırlık maçları yapacaklar. 2000m. ve üstünde bir rakımda…

Mustafa hocamızın kamp tarihlerini,maçları ve antrenmanlarını incelerken son derecede önemli bir detaya rast geldik. Takımın dönüş tarihi ligin başlama tarihinden  yaklaşık 20 küsur gün bırakılmış ki, bu ara futbolcuların Deniz seviyesine adapte olacakları bir süredir! Süper bir bir strateji ve planlama tekniği!
 Ufak tefek ayrıntılarda hata yapılmaz ise, bu sene, özellikle ilk yarıda Akhisar mütevazi kadrosuna rağmen tüm takımları üzecek, bizden söylenmesi!

Mustafa hocamızı geçen yıl bir hasından dolayı çok eleştirdik, ama görüyorsunuz adam dersini iyi çalışıp, karşımıza yepyeni bilgilerle donanmış olarak, alnı ak çıkıyor.
Bize de başarılar dilemek ve alkışlamaktan başka bir şey  düşmüyor!


                                                                                                            Ertan Hatipoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En okunanlar