23 Ocak 2015 Cuma

KARTALLAR'IN DENİZ BANYOSU





Beşiktaş takımı sadece antrenman bilimi ile değil, toparlanma hareketlerin çeşitlenmesi ile de rakiplerine fark atmaya başlamış durumda. İşte en-en son Adana Demirspor maçın ardından, ertesi sabah Antalya sahilinde kompensator, yani yenileyici koşusunu yaptıktan sonra, futbolcular kendilerini suya bıraktılar. Bedenlerini tuzlu suya temas edilmenin doğal toparlanma denilen metotlardan belki de en-etkilisini kullanmış oldular.

Deniz suyu vucüdun tedavi süreçlerini ve savunma mekanizmalarını aktive eder, yüzerek deri  gözenekleri açılır, toksinler atılırken, faydalı minerallerin emilimi gerçekleşir. Kanda oksijen miktarı artarken, serbest radikallerin yenilmesi için faydalı oluşumların sayısı artar.
Deniz suyunda bol miktarda bulunan iyot, tiroit bezin aktivitesini arttırır ve toparlanmayı arttırırken,  enfeksiyonları yok etmektedir. Mineral miktarın yüksek olması kan dolaşımını hızlandırır ve sporcuların toparlanma süreçlerini sürratlendirmektedir. Deniz kenarında solunan iyotlu hava hastalıklara karşı son derece güçlü  bir silah sayılır.

Deniz suyun faydaları sadece fiziksel değil, psikolojik de çok yönlüdür. Depresyon, kaygı, bitkinlik gibi durumlarda çok faydalı, bir kaç banyo ile olumlu sonuç alınmaktadır. Ayrıca, deniz suyunda bulunan magnezyum, lityum ve brom maddeleri beyinde serotonin, melatonin ve triptamin seviyelerini normalde tutmalarına yardımcı olurlar. Sudaki magnezyumun yüksek seviyesi ise, kasların ve sinirlerin gevşemesine yol açmaktadır.
Deniz suyunda mineraller sporcuların uyku süreçlerini olumlu etkilerken, oradan toparlanma süreçlerine de katkı yapılmış olunmaktadır. Sadece uyku meselesi bile,  deniz banyosunun faydasını net anlatmaktadır.

Toparlanma metodu olarak, deniz banyosu  genelde elit atletlerin başvurdukları bir aktivitedir. Beşiktaş takımında bu tür fikirleri hiç kuşkusuz atletizm kökenli kondisyoner Milenko Rak tarafından gelmektedir. Ne olursa olsun, bu gibi örneklerle Kartallar bir Dünya takımı olduklarını, gözlerini daha da yükseklere odakladıkları bize açık açık  göstermekteler.

Sıhhatler olsun, çocuklar!


                                                                                                Ertan Hatipoğlu

Not: Fotograf Hürriyet gazetesinden alınmıştır!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En okunanlar