26 Ocak 2015 Pazartesi

PALMİYE KANUNU

           



FİFA son yıllarda  Dünya kupası ev sahipliği konusunda fazla egzotik tercihler yaparken, beraberinde çok yönlü dedikodular getirmeye başladı. World Cup Güney Afrika’da yapıldı, ama cinayet, gasp, hırsızlık, ne ararsan bol olması, kimseyi, daha doğrusu  FİFA yetkililerin umurunda değildi. Faaliyet yapıldı, gözler doldu, ama inşa edilen statlarda şimdi fareler cirit atıyor.

Brezilya’da grevler, kabarık suçlar, yetişmeyen statlar, bozulmuş gıdalar. Perde düştükten sonra statlarda cirit atan fareler...

2022-ye gelindiğinde, futbolcular Katar’ın 50 derecelik ‘’cennetinde’’ top sektirecek, ‘’klima’’  ve ‘’buz’’ gibi kelimeler moda olacaktır. 

İşte, bu tercihler FİFA-nın patronu Sepp Blatter’i çok yıpratırken, başkanlık koltuğu sallanmaya başlamıştı. 3 önemli sponsoru çekilme kararı aldıktan sonra, durum daha da ciddileşti, zira ‘’Continental’’, ‘’Castrol’’ ve ‘’Johnson§Johnson yıllık 8.8 ile 22 mln. euro katkı yapmaktaydılar. Firma yetkilileri çekilme kararlarını ‘’bir takım sebeplerden’’ dolayı olduğunu öne sürerken, kulislerin arkasında bardağı taşıran olay Rusya ve Katar macerası olduğu konuşulmaktadır. Diğer 3 sponsor- ‘’Adidas’’, ‘’Visa’’ ve ‘’Sony’’ şimdilik sadece uyarı çekmekle yetinirken, rüşvete karşı alerjilerini açıkça belli ettiler.


FİFA 4 yıllık süreçte 1.32 milyar Euro civarında bir sponsor gelirine güvenirken, 3 sponsorun kaçması ile Zürih’i bir telaş, korku sardı. Hemen Rusya ve Yakın Doğu şirketlerine dönmek zorunda kalınırken, sponsorluk süreçlerde öyle şeyler normaldir açıklamaları gelmeye başladı. Futbol menajeri Mino Raiola’nın sözleri:’’Komik de olsa aday olacağım, Blatter’in yeniden başkan olma ihtimali beni tiksindiriyor!’’ aslında durumu iyice netleştiriyor.

Kısacası, bize futboldaki olaylar ‘’Palmiye kanununu’’ hatırlattı. ‘’Palmiye kanunu’’ der ki, maymun ne kadar yukarı tırmanırsa o kadar poposu ortaya çıkar!



                                                                                                Ertan Hatipoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En okunanlar