7 Ocak 2016 Perşembe

AKILLI OLMAK, HESAP ZAMANI-3





Sadece 5 ay sonra ülkemiz Euro 2016 futbol heyecanı ile hop oturup kalkacaktır. Çok zor , biraz da şansımızın yardımı ile final biletini almayı başardık, kıymetini bilelim ve gerekenleri yerine getirmeliyiz. Çünkü, orada çok daha sert rakipler, formda takımlar karşımıza dikilecektir.

Bu gerçek bizi de daha akıllı, disiplinli ve bilimsel olmaya zorlamaktadır. TFF hiç kuşkusuz, modern savaşa gereken tedbir ve hamlelerini planlamış, yürürlüğe sokmuştur. Az zaman kalması ile birlikte hem antrenman bilimi, hem de bilimsel açıdan çözülmesi gereken vazifeler vardır. Bunların tüm amacı Milli takımımızın futbolcuları o 1 ay sürede formda, sağlıklı ve zinde olmalarıdır.

İlk yapılacaklar listesinde, aday kadroda ve özellikle banko futbolcularımızın antrenman ve tıbbi takibidir. Kulüplerimize bu işi bırakmak son derece saf, gerçeklerden uzak bir yaklaşım olur. Onların çıkarları bir yere kadar Milli’ler ile paralel gitmektedir…Bundan dolayı Milli takımlar teknik kadroda yer alan tüm hocalarımıza büyük görevler düşmektedir. Takip üç ana cepheden, yurt dışı, İstanbul ve Anadolu takımlarında yer alan her milli Fatih Hocamızın gönderdiği antrenöre gereken çalışma ve hamleleri yapmak zorunda olmalıdır. Her türlü kan tahlili, sağlık problemi, sakatlıklar çabuk bir şekilde rapor edilmeli ve merkeze ulaşmalıdır. Antrenmanda eksik görülen taraflar, sakatlıklardan koruma tedbirleri, toparlanma ve ergojenik yardım gibileri not edilmeli ve en-kısa sürede, müsait anlarda giderilmesi gerekir. Kan tahlillerde tespit edilen en-ufak bir pürüz hemen giderilmeli, futbolcunun özellikle Hgb, Hct, demir depo doluluk oranı, demir bağlama kapasitesi gibi göstergeler, sıkı takibe alınmalıdır. İstanbul ve Anadolu takımlarında yer alan futbolcularımızı TFF-ye bağlı çalışan 36 bölge hocalarımız takip eder, yurt dışındakileri Fatih Terim’in teknik kadrodan vekalet ettiği hocalar yapacaktır. Tüm bilgi hamle ve veriler merkeze, Türkiye Futbol Direktörü’ne anında ulaşılacak, yeni kararlar ve uygulamaların emri oradan çıkacaktır.

Böylece, futbolcularımızın form analizleri ve yönleri konsantreli olarak  haziran ayına, yani Euro 2016 yönelik olacaktır. Bu sistemde hayal kırıklığına uğratan futbolcu, hazır olmayan ''askere''yer yoktur.Bu sistemde kötü sürprize, B, C planına gerek kalmaz, geçen Euro'da yaşadıklarımız sıkıntıları yaşamayız.Burada rakiplerini sabırsızlıkla bekleyen 20-ye yakın arslan vardır!
Bundan sonra, antrenman bilimi olarak daha bir bir engel kalmaktadır. Futbolcularımızın büyük bir bölümü bu sezon 3. kez forma girmek zorunda olması, bir takım antrenman ağırlıklı hamleleri yapılmak zorunluğunu getirmektedir. Nasıl yapılır, bir başka yazımızda ele alacağız.


                                                                                                                Ertan Hatipoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En okunanlar