3 Ocak 2016 Pazar

AKILLI OLMAK, HESAP ZAMANI - 2





Futbolda sıkça duyarız: ‘’80% oynasın, ama her maç oynasın!’’, diye…Bu sözler ülkemizin en-yüksek seviyede bulunan futbol hocalarımızın ağızlarından da çıkmaktadır!? Belki, kısmen sezonun lig maçları için denilebilir, bir ortalama performans değerlendirmesi olarak ele alınabilir, ama özellikle Euro 2016 için son derece geçersiz, başarıdan milyonlarca ışık yılı uzak bir düşüncedir. Avrupa şampiyonasında, o bir aylık dönemde futbolcularımız sportif formun zirvesinde olmaları gerekir. Ne kadar çok formda futbolcu ile gidersen, o kadar başarılı olma şansın artmaktadır. Oralarda ‘’80%’’ gibi ‘’antrenmanlı’’ durumlar son derece yetersiz kaldıkları aşikardir. O tür organizasyonlarda sadece ve sadece ‘’formda’’durumlar karşı takımlara etkili olabilir.

Millilerimizin sportif formu bu sezon üçüncü kez tavan yapmak zorundadır. Bu gerçek daha ilk algılandığında zor olduğu anlaşılması ile birlikte, asla imkansız değildir!

Birinci ‘’kalkışları’’ güz döneminde, hem kulüplerin başarısı, hem de Milli takımımızı finallere gitmesi için gerçekleşmişti. İkinci kez forma girmelerin temelleri şu anda ligimizin 2. Bahar dönemi için atılmaktadır. Bir çok milli futbolcularımızın kulüplerinde şampiyonluk ve diğer hedefleri vardır. Burada çok önemli bir ayrıntıyı belirmek zorundayız; O hedefler ne kadar çabuk gerçekleşirse,  onlara o kadar yılın en-önemli forumuna hazırlık, konsantre zamanı kalacaktır. Kısacası, şampiyonluk ve diğer lig klasmanları en-geç Nisan ayı sonunda belli olursa, millilerimiz Avrupa Şampiyonasının ilk maçlarına daha hazırlıklı ve formda girme şansları artacaktır.

Asıl mesele, bu çocukların sezonun 3. kez  forma girmesindedir. Sportif form, bilindiği gibi, en-çok iki ay sürer ve kesinlikle, ondan sonra kaybolmaktadır. Fiziksel niteliklerin düşüşü ile birlikte, sportif form düşer. Onu yeniden kazanmak, çanlandırmak için en-azından 3-4 haftalık bir ‘’ilave’’, ‘’yükseltme’’sürece ihtiyaç vardır. Fransa’da ilk maçlar 10 Haziran’da oynanacak, lig maçları ise, 22 Mayıs’ta bitmektedir. Bir hafta geriye alınsa, millilerimiz için çok daha rahat çalışma, kamp zamanı yaratılacaktır. Muhtemel sakatlıkların geçmesine imkan tanınacak, lig heyecanı unutulup, hedefe kilitlenilecektir.

2. Yarı itibarı ile, TFF teknik kurulunca yapılacak bazı hamleler vardır, onları ve 3-4 haftalık ‘’ilave’’ve süper forma girme döneminde ne gibi antrenmanlar, toparlanma metotlar kullanılır, önümüzdeki yazılarımızda kaleme alacağız.



                                                                                                Ertan Hatipoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En okunanlar