10 Ocak 2016 Pazar

AKILLI OLMAK, HESAP ZAMANI-4





Euro 2016 yaklaşırken, TFF Teknik Kurul'un bir önceki yazımızda ele alınan hususlarda tedbirleri aldıktan sonra, en-önemli konu gelmektedir-takım sportif formun zirvesine nasıl ulaşacak? Özellikle, bir çok futbolcumuzun bu sezon 2. kez bunu yaptıklarından sonra…

Bu konu iyice anlaşılsın diye, Oğuzhan’ı örnek alalım. Kardeşimiz bu sezon ilk devrede Milli takım ve kulübü BJK başarılı olması için forma girmiş, süper performans göstermişti. Önümüzdeki haftalarda, takımı şampiyon olması için bunu 2.kez yapmak zorunda! Bilindiği gibi, sportif form sonsuz bir durum değildir, en-fazla  2 ay sürdükten sonra, kaçınılmaz olarak düşer. Bundan dolayı, Oğuzhan kardeşimiz Haziran-Temmuz aylarında, Milli takımımızın başarısı için, bu sezon 3. kez sportif forma girmesi gerekecektir. Nasıl yapacaktır?

2. yarı Lig maçları bir hafta erkene çekilirse, Euro 2016-ya tam 4 haftalık mikro hazırlık yaratılmış olacaktır. Bu dönemin amacı futbolcuların azalmış olan motorik niteliklerini şarj edip, yükselterek yeniden forma sokmaktır. Dönemin ilk bölümünde antrenman hacmi artarken, yoğunluk azalır, ikinci bölümde tam tersi uygulanır. Yükleme dalgası futbolcuların verimini artırarak, onları daha yüksek seviyelere taşımaktadır. 1. Haftada dikkat edilmesi husus, futbolcuların ferdi olarak, sezonu yoğun geçip, geçmemesidir. Yoğun geçen sezonun ardından 1. Hafta şarj dönemi daha hafif, bol genel kuvvet ve dayanıklılık hareketler uygulanmalı, subjektif veya objektif nedenler ile çalışmalarında kesintisi olanlara ise, daha sert, hacimli antrenmanlar yapılmaktadır. 2. haftanın son ve 3. haftanın ilk bölümünde maksimal yüklenmelere geçilmeli, ani yükleme dalgalardan kaçınmamalı. 4. haftada model denilen, ritimli girilmeli. Yüklemeleri düz bir şekilde değil, dalgalı indirilir, böylece takım maç ritmine çok daha uyumlu girecektir.

Bundan başka, maçlara sokulurken, dikkat edilmesi gereken bazı durumlar vardır. Eğer takım çok antrenmanlı ve formda ise, maç sabahı antrenman yapılmasında sakınca yoktur. Bu konuda en-ufak bir şüphede, o antrenman yapılmamalı! Takım son hafta kendini çok yorgun hissederse, 2-3 gün dinlenme ve hafif ''ter'' antrenman verilir, maçtan 1 gün önce ‘’ter’’ değil, ‘’kamçılayıcı’’antrenman uygulanır. Takım son haftada kendini çok iyi, hatta ‘’sabırsız’’hissederse, o zaman kısa, ama yoğun antrenmanlar ile, durum maça taşınır.


Çok kısa olarak, takımımızın Euro 2016 formda, güçlü, ayakta kalacak yollarını altını çizmeye çalıştık. Bu modelin çok fazla teferruatları var, ama hiç kuşkusuz, uygulayacak seviye bunları çabuk söker.  


                                                                                                                     
Ertan Hatipoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En okunanlar