17 Mayıs 2016 Salı

ATLETİZM’DE DOKUNULMAZLAR










Atletizm ölçümlü bir spordur. Stat’da ya şampiyonsun, ya değil.Torpil geçmez, her şey metre ve saniyeye göredir, fotofiniş ise, doğruyu görür.... Herkes ayni çizgiden çıkar, kurallar esastır.
Piste öyle, ama dışına baktığımızda…Hemen göze çarpanlar-ayrı uygulamalar, kayırma, iftiralar, kısacası-çifte standartlar! Bazıları o kadar bariz ki, sıradan bir atletizm severi bile çileden çıkartacak niteliktedir.

En-son örneğinden gidersek, Rus atletler  yaklaşık 6 aydan beri paslanma durumuna gelmişken, Kenyalı’lar tıkır-tıkır hiç bir şey olmamış gibi yarışıyor, hatta tartan pistleri yırtıyorlar. Kenya atletlerin doping vakaları çok imiş, ülkelerinde WADA kuralları hala yürürlüğe girememiş, yöneticileri atletlerden rüşvet alıyormuş, işlemez…Onlara bir türlü Ruslara gibi yasak gelmez. Onlar dokunulmazlar. Burada göze çarpan çok basit bir oyun sergileniyor. WADA ‘’kötü polisi’’ oynayıp, ihraç isterken, İAAF ‘’iyi polise’’ bürünüp, Kenya’ya arka çıkıyor!? Neticede - ''it ürür-kervan yürür''söze denk bir durum oluşmuş durumda.

Dokunulmaz demişken, akla hemen başka dokunulmazlara göz atalım. İtalya ve İspanya’da kanun dışı laboratuvarlar, ‘’Frankenstein’’lakaplı doktorlar, skandal kararlar ile sonuçlanan atlet davaları, yıldız sporcuların evlerinde bulunan kan bankaları ile dolu buz dolapları, gibi olaylara karşın, tam bir sessizlik. Kuzuların sessizlii…

Ya, İngiliz atletlerin sadece soruşturmalarına ne demeliyiz? Sadece soruşturma, sonuç yok! Paula Radcliffe, Mohamed Farah ve antrenörü Alberto Salazar sadece soruşturuldular, ama ne hikmet ise, sonuca gidilemedi. WADA soruşturmasına rağmen rüşvet verip de, hala açıklanmayan o 3 ingiliz atleti kim merak etmiyor ki? Birisi Londra 2012 Olimpiyat şampiyonu!

Atletizmi yöneten kurum ve partnerleri  bir tarafa devamlı hoş görü, güven, öbür tarafa ise, sopa, hem de en kalınından. Bir taraftan Kenya’lı atletler maraton üstüne maraton kazanırken, Rio 2016 hazırlanırlar, öbür taraftan Rus atletleri ailelerini nasıl geçindirecekleri düşünceleri ile boğuşmaktadır. Rusların eksik olduğu Dünya pistlerinde şimdi başkaları adeta tartanları yırtarken, kimlerin oldukları bilmek zor olmaması gerek. Bazıların umurlarında değilken, hatta sevinirken, diğerleri geri dönmeleri için adeta 12 kuyudan su getirmekteler.

Umarız 17.06.2016 tarihinde İAAF Konseyi doğru karar alır. Rus atletlerini yeniden hak ettikleri yerlerine iade ederler.


Zararın neresinden dönersen kardır, çünkü…

                                                                                                            Ertan Hatipoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En okunanlar