5 Mayıs 2016 Perşembe

ANTRENMAN'DAN ÖNCE TÜKETİLECEK EN-İYİ GIDALAR










Her gün neredeyse antrenman yapmakta, hedefler peşinde koşanlardan birisiniz. İlerleyişinizi sevinçle karşılıyorsunuz, ama vücudunuz Ferrari motoru gibi çalışmasını istiyorsanız, yakıtınızı kontrol etmeli, boşluklar ve yanlışlar varsa düzeltmelisiniz! Kısacası, her antrenmandan önce ne tüketiyorsunuz önemlidir.
Doğru gıdalara geçerseniz, çok kısa zamanda antrenman kalitesi, toparlanmanız ve enerjiniz yükselecektir.
Bir saat antrenmandan önce tükenilmesi gereken gıdalar ve faydaları:

1.     MUZ- Onlara  ‘’Doğal protein deposu’’ derler. Ayrıca onlarda çabuk sindirilebilen basit karbonhidratlar bulunur. Potasyum maddesi ise, kas işlevliğini artırırken, kalp  çalışmasını  ve tansiyon düzenlemesini sağlamaktadır. Üstelik, potasyum vücutta uzun kalır. Sabah erken , antrenmandan önce bir muz ve kase yoğurt tüketilirse, dakikalar sonra, çok yüklemeli antrenmana dahi hazır olunur.

2.     KEPEKLİ EKMEK- Bir diliminde yeterli kadar karbonhidrat bulunurken, üstüne reçel veya bal sürülürse, süper bir enerji bombasına dönüşür. Protein ilave etmek istenirse, bir suda pişirilmiş yumurta ilave edilir.
Özellikle kış aylarında, antrenmanlar öğle saatlerde yapılırken, 50 dakika önce 1-2 dilim kepek ekmekle piliç etin göğüs kısmından bir parça tüketilmeli.
 
3.     YULAF EZMESİ-  Lif zenginleridir, kanı çok sayıda karbonhidrat ile beslerler, enerji seviyesi devamlı yakarlarda tutulurken, kan şekerin seviyesi de kontroldedir. Ayrıca, vitaminlerin bulunması karbonhitratların enerjiye dönüşmesinde rolü büyüktür. Tüm bunlar, antrenmandan yarım saat önce bir kase yulaf ezmesi tüketilmesi ile elde edilir!

4.     YOĞURT ve MEYVELER-  Protein ve karbonhidratların buluşmasıdır. Karbonhidratlar çabuk sindirilirken, proteinler kas yıkımını önlemektedir.

Antrenmandan önce yağlı gıdalarda uzak durulmalı. Onlar kaslarınızda kramp ve çekmelere yol açarken, yavaş ve ağır hissetmenizi sağlayacaklardır. Karbonhidrat ihtiyaçlarınızı çeşitli çikolata ve tatlılardan temin ederseniz, antrenman sırasında kan şekeriniz düşer, enerjinizin bitmesini mutlaka hissedersiniz.

Akıllı olmak sporda her zaman kazandırır!


                                                                                                   Ertan Hatipoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En okunanlar