22 Ekim 2013 Salı

FUTBOL'UN İKİZ KARDEŞLERİ


                                           


    Havaların uzun bir zaman kuru gitmesi, saha zeminlerin sert olmasına neden oldu.Zaten maçlar ve antrenmanların büyük bir bölümü sert, suni zeminde yapılması, beraberinde futbolcuların süratlenmesine, oradan da sakatlanmasına neden oldu...Bunun yanına yorgunluk, toparlanma eksiği gibi faktörleri eklediğimizde, özellikle hamstring’ler neden dayanamayıp sakatlandıklarının sebepleri netleşiyor.

   Saha ve özellikle hava şartlarına müdahale şansımız fazla olmadığından, diğer faktörlere göz atıp, bir şeyleri değiştirme vakti geldi diye, düşünmekteyiz...

   Yorgunluk sakatlıkların başta nedeni ve ilk önce onun kapsamını belirlememiz gerekir :  tam, bölgesel mi, yoksa sadece lokal mı?Sonra, o yorgunluğu getiren faktörlere bakalım: fazla metabolik atıklar toplanması, enerji rezervlerin bitmesi ve çalışmalardan sonra az dinlenme!

   UNUTMAYIN- yorgunluktan sonra toparlanma için en-önemli faktör, o yorgunluğun türüdür! Yani, yorgunluk türüne göre, toparlanma prosedürleri: masaj, sauna, hidromasaj, baromasaj, oral, pedagojik ve s.
Toparlanma süreçlerin dalgalı bir süreçte gerçekleşmeleri, yani onların heterokron, ayrı zaman karakterli olmaları, aslında antrenörlerin ellerinde kullanılması gereken silahtır!Üç bölümün en-aktif olan birincide(60%) mantıklı toparlayıcı mikro antrenman ve gereken sıvılarla, takımın toparlanmasını hızlandırılırsa, sürecin daha çabuk gerçekleşmesi sağlanmış olunur.

   Toparlanma tedbirlerini alan futbolcu, en-kötü antrenman ve yoğun maç trafiğine maruz kalsa bile, sakatlıklardan kurtarma şansını fazla arttırmıştır.Geri kalan, antrenman ve maçlardan önce akıllı model ısınma yapması...

   Ama, bu başka bir yazımızın konusu olacaktır!

                                                                                                     Ertan Hatipoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En okunanlar