30 Ekim 2013 Çarşamba

AYAK BASMASI

                                               

                                                               


       Futbolda sık duyuyoruz:’’yere sağlam basın!’’,’’daha sağlam basmamız gerekir!’’, veya en-son, Fatih hocamızın ‘’onlar yere daha sağlam bastı...’’ Gerçekten yere basmak çok önemlidir, ama nasıl , bir inceleyelim dedik…

Futbolda koşunun, yavaş veya çabuk olsun, iki çok önemli anı vardır: yerle temas(sürtünme) ve itiş. Birincide sürat kaybedilir, ikincisinde kazanılır. Ayak bilek ekleminde fleksör kaslarımız gücü yerle temasta çok (mu) sürat kaybedeceğiz ve itiş anında (ne) kadar kazanacağız, tayin ederler! Ayrıca, itişin kalitesi, iyi bir yerle temasa bağlıdır.Yerle temasta ayak bilek kasları geri çekilen modunda çalıştıklarından, rejeneratif enerji üretirler ve daha sonraki itiş anında bu enerjiyi kullanırlar! ‘’Zayıf bileği’’olan futbolculara baktığımızda, koşarken ayak bilekleri yere genelde topukları ile ilk önce temas eder. Bundan dolayı, rejeneratif enerjiyi kullanamazlar! Oradan, itiş anları zayıf olduğundan fule(adım) uzunluğu zarar görüp, koşularının tüm biyomekanik manzarası bozulur ve yeterince süratlenemezler.

   Fizyolojik açısından baktığımızda,’’yumuşak’’basmak doğrudur.

   Yerle temasta ayağı yere ‘’sağlam’, vurgulu’ bastığınızda, yerle çekim kuvvetini artırmakta, kan konsantrasyonunu bacaklarınızda birikir. O kanı yukarıya pompalaması gereken bir kalbiniz var ve onu çok zorlamış olacaksınız…Yorgunluk çabuk gelir!

   Ayak bileği ekleminin fleksör kasların gücü her futbolcu için son derecede önemlidir ve antrenman-eğitim sürecinin tüm aşamalarında artırılması için,
çalışılması gerekir! Bir otomobil düşünün, beygir gücü, silindir hacmi yüksek, ama lastikleri yarı-yarıya inmiş olan! Uzun yolda fazla gaza basmanız gerekecek ve yakıtınız çabuk bitecektir…Lastiklerinizi optimal şişirdiğinizde ise, yakıt almayı unutursunuz!

   Ayak bileği kaslarımızı nasıl güçlendirebiliriz?

   Klasik olarak bilinen her tür dikey ve yatay sıçramalar ve 80% ağırlıklarla, fleksiyon ve ekstansiyonlar. Bunların yanında yokuş aşağı süratli koşular, özellikle yerle temas anını ilerletmekte. Kum’da yapılan her tür koşu yararlı olacaktır. Özellikle baş parmak fleksiyon kasları için kum çalışması tam isabettir! Hatırlatalım, kumda koşarken en-bariz iz baş parmak bırakır…
   Ayak bileği kaslarımızı kuvvetlendirirken, stretching ve esnetme hareketlerini unutmamalıyız, onları antrenman önce ve sonrasında sık-sık yapmalıdır.

  Baskın basanın, av vuranın. Haydi çocuklar!





                                                                                                                      Ertan Hatipoğlu

   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En okunanlar