31 Ekim 2013 Perşembe

PERFORMANS MERDİVENLERİ


                                            



                                                                                                                                                      THEODORE ROOSEVELT der ki, nerede olursanız olun, elinizdekilerle yapabileceğinizi yapın!





   Son yıllarda futbol, gittikçe artan bir tempo ile, sporların ‘’anası’’atletizm ile daha iç içe  oluyor.Endüstriyel futbolun acımasız kuralları, o eski  ağır çekim oyunu bitirdi gitti! Bu günün futbolunda, amansız rekabetin getirdiği fazladan atletik performans görmekteyiz. Eski romantik tablolar gitti, yerine acımasız, fizik, kondisyonla süslü, adeta futbol savaşları izlemekteyiz…

   Dünyada futbol kulüpleri, maddi sıkıntılar çekerken, doğal olarak, antrenman-eğitim süreçlerinde de, mantıklı yollar arıyorlar. İşte, önümüzde EVERTON kulübünün takımlarının kondisyonunu yükseltme aracı olarak, menşeyi atletizm kokan bir ucuz, yapılması kolay  yöntem-performans merdivenleri!Gayet basit ve kullanışlı bir yapı, yükselti açıları-30-40 derece, merdiven araları 30-60 santimetre cıvarındadır.

   Bu çalışmalarla ilk önce, hedeflenen üç önemli kas grupların kuvvetlendirilmesi; kalça kasları (gluteuslar), ön baldır (femur) ve  alt baldır (kalfler). Bilindiği gibi, bu 3 kas koşuda aktif rol oynamaktalar. Onların kuvvetlenmesi daha çabuk koşmak demektir…Aktivite esnasında gövdenin, doğal olarak fazla öne eğilmesi, kalça kaslarını güçlendirir, oradan deparlar (5-10m.) daha süratli olur. Kısacası, patlayıcı kuvvet ve sürat nitelikleri olumlu etkilenir. Çalışma  aralarını kısa, serileri fazla tutulursa, kuvvette devamlılık gibi, futbolda çok mühim bir niteliği de, ilerletmiş olunur!
  Yıllık kullanıma baktığımızda, bu tür çalışmalar hazırlık döneminde haftada 2-3 kez, müsabaka döneminde ise, haftada 1, yoğun maç trafiğine girildiğinde 2 haftada 1 olmalı! Bir birim antrenmanında, çalışmayı her bölümüne yerleştirir, tabi, çok vurgulu ilerletmek istediğinizde, antrenmanın ilk bölümü uygundur.

  Çalışmalar seri halinde, koşu, tek ve çift ayak sıçramalı olarak yapılır ve basamaklı prensibi ile, her sıçrayışta daha fazla(2-3) merdiven katletmesi amaçlanır. Üst düzey futbolcular için, ilave olarak ağırlık manşetler, yelekler ve kemerler şiddetle tavsiye edilir! Her seri sonunda, düz zeminde birer 20 m. depar atılırsa, kontrast metodun kontrast’ı yakalamış olunur ki, nitelik olarak, futbolcuları Uzay’a gönderir! Zaman-zaman aralarında ‘’merdiven yarışı yapmaları, 
çalışmalara heyecan ve çeşitleme katılmış olur, birlik beraberlik duygusunu takıma inşa edilmiş olunur.

                                                                                                                    Ertan Hatipoğlu


Not: Fotoğraf ve kaynakça-''Four for two'' dergisi!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En okunanlar